Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

Afvallen lukt niet

Afvallen lukt niet?

AFSLANKEN IS EEN UITDAGING

Lees waarom het vaak niet lukt, herken de valkuilen, trap er niet in!

Elk jaar zijn er ongeveer 3 miljoen Nederlanders die alweer proberen af te vallen. Waarom blijven deze mensen het steeds proberen? In de meeste gevallen omdat het de vorige keer niet lukte of omdat de kilo’s er al weer aan zitten, soms zelfs meer (jojo-effect).

Juvo heeft onderzocht wat de meest voorkomende redenen zijn waarom mensen niet blijvend afvallen. Voordat je zelf wilt starten met afvallen is het aan te bevelen dit te lezen. Vermijd de belangrijkste valkuilen waarom afvallen niet lukt. Lees dit af en toe, het helpt je om deze keer wel af te vallen.

Oh ja, afvallen is niet 'even een kuurtje doen', maar een duurzame verandering in je levensstijl. De moeite meer dan waard!
Juvo helpt je gewicht te verliezen, vet te verbranden en op gewicht te blijven. Heb je vragen over afslanken, neem dan contact met ons op. Wil je nu al meer lezen over slank worden?
Op onze webwinkel GezondMooiSlank vind je verschillende blogs en pagina's met informatie over bijvoorbeeld intermittent fasten met Juvo, afslanken met juvo-shakes (proteïnen en slim) en meer uitleg over voeding en hormonen.

 

18 Oorzaken

1. Maaltijden overslaan
2. Je eet teveel
3. Je eet te snel
4. Je slaapt te weinig
5. Vulling in plaats van voeding
6. Te weinig bewegen
7. Te weinig groente
8. Te veel frisdrank en sap
9. Eet echt gezond
10. Niet alleen kilo’s kwijtraken
11. Compensatie is funest
12. Teveel stress
13. Teveel oestrogeen
14. Mijn schildkier werkt te traag
15. Te weinig eten
16. Vermijd vet?
17. Alcohol moet kunnen
18. veranderen is moeilijk
 

De oorzaak van overgewicht

DE OORZAAK VAN OVERGEWICHT
Pas als je de oorzaak weet kun je een goede oplossing vinden

1. MAALTIJDEN OVERSLAAN
Het ontbijt “skippen” omdat je dan minder calorieën binnen krijgt. Je lichaam reageert hierop door vet op te slaan. Er ontstaat stress doordat er geen brandstof binnenkomt. Een ontbijt brengt de stofwisseling op gang en voorkomt compensatie in de loop van de dag. Start de dag met een gezond ontbijt.

2. JE EET TEVEEL
Het signaal van je maag naar je hersenen “ik heb genoeg” gaat helaas langzaam. Er zijn 2 belangrijke hormonen in het spel; leptine, gemaakt door vetcellen, dat zorgt voor minder eetlust en het hormoon ghreline dat in de maag wordt gemaakt en dat zorgt voor meer eetlust. Zijn deze hormonen uit balans dan leidt dit tot teveel eten. Schep 1x je bord vol, gooi de rest weg of bewaar het voor morgen. Koop kleinere borden, je eet minder maar bent toch verzadigd. Eet kleine hapjes, dat verzadigt sneller.

3. JE EET TE SNEL
Eten hoort voeding te zijn, nutriënten voor je lichaam. Nutriënten moeten opgenomen worden in je lichaam. Om voeding af te breken tot opneembare deeltjes zijn enzymen nodig. Als je te snel eet krijgen de enzymen in je mond ( ptyaline en amylase) niet de kans zich te mengen met de voeding en worden de koolhydraten slecht afgebroken. Heel ouderwets: Goed kauwen, eet in rust en met focus op je eten.

4. JE SLAAPT TE WEINIG
Zoals bewegen belangrijk is voor de spijsvertering en de gezondheid geldt dat ook voor rust, het slapen. Een uitgerust lichaam heeft energie en energie zorgt voor verbranding. Te weinig slaap zorgt ook voor een hogere ghreline produktie en dus meer eetlust. Snelle koolhydraten geven een korte energie-kick, bij te weinig slaap ontstaat vaak een drang naar meer en extra zoet, dus teveel calorieën. Slaap 8 uur per nacht, elke nacht.

5. VULLING IN PLAATS VAN VOEDING
Volwaardige voeding die alle nutriënten (voedingsstoffen) bevat die een lichaam nodig heeft zorg voor balans. Als voeding vulling blijkt te zijn, teveel vet, snelle koolhydraten (suikers) dan ontstaan er tekorten en disbalans in het lichaam. Het lichaam compenseert dit o.a. door om meer voeding te “vragen”. Als vervolgens deze voeding weer slechte vulling is ontstaat weer overgewicht.

6. TE WEINIG BEWEGEN
30 Minuten bewust extra bewegen is een voorwaarde. Wandelen, fietsen, sportschool, alles helpt. Er zijn 2 manieren van bewegen; bewegen om energie te verbranden en beweging die je spieren extra belast en zorgt voor de aanmaak van meer spierweefsel. Spiermassa verhoogt je basaal-metabolisme. Je verbrandt meer energie. Koop een hond en laat deze minimaal 2 x per dag een kwartier uit.

7. TE WEINIG GROENTE
Minimaal 2 ons groente per dag, 4 ons is beter. Groente bevat veel verzadigende vezels. Gemiddeld eet een Nederlander slecht2 100 gram groente per dag.

8. TE VEEL FRISDRANK EN SAP
Alle frisdrank, zelfs de light- en zero-calorie versies zorgen uiteindelijk voor gewichtstoename. Het lichaam ontvangt een signaal “er komt een zoete smaak aan” en het lichaam reageert met de aanmaak van insuline om de suikers die onderweg zijn op te slaan in de spieren. Ook al is er geen echte suiker of koolhydraat, er is insuline vrijgemaakt en dat wil suiker hebben. Er ontstaat en grotere behoefte aan echt zoet. Fruitsap, in welke vorm dan ook, uit een slow-juicer of uit een pak, het is suikerwater met beperkte voedingswaarde. Geen frisdrank en sap dus. Wel 2 liter water per dag. Let op; het hongergevoel of trek wordt door hersenen vertaald in zin in eten. In de meeste gevallen is er echter sprake van dorst. Bij honger of trek, eerst een groot glas water, even wachten en daarna pas bewust besluiten om wel of niet iets te eten.

9. EET ECHT GEZOND
De voedingsindustrie is meester in het suggereren van diverse gezondheidsclaims op verpakkingen. Blijf kritisch en lees de etiketten goed. Hoe minder verschillende ingrediënten hoe beter. Eet zoveel mogelijk vers, kleurrijk en plantaardig.

10. NIET ALLEEN KILO’S KWIJTRAKEN
Afvallen doen de meeste mensen door naar de kilo’s op de weegschaal te kijken. Er zijn meer meetpunten: vocht, vet, spiermassa. Een gezond lichaam is in balans. Afslanken waarbij alleen vocht wordt afgedreven is niet duurzaam. Een coach of voedingsdeskundige heeft apparatuur om het volledig te meten.

11. COMPENSATIE IS FUNEST
Je bent aardig op weg om af te vallen, dan kan dat ene glaasje wijn of hapje er wel in. “Dan gaat het maar wat langzamer”. Wees eerlijk tegen jezelf, en tel die tussendoortjes gewoon mee.

12. TEVEEL STRESS
Stress in welke vorm dan ook, lichamelijk of geestelijk is slecht voor je spijsvertering, je slaap, je eetgewoonten en je hormoonhuishouding. Beschrijf de oorzaken van jouw stress. Vraag hulp uit je omgeving of van een professional. Zonder het aanpakken van stressoren is het afvalproces gedoemd te mislukken. Cortisol is het stress-hormoon, het stimuleert je eetlust en slaat reserves op rond de buik. Kom in actie tegen jouw stress.

13. TEVEEL OESTROGEEN
De pil, maar ook hormonen in voeding (niet biologisch vlees en soja) zorgen, in verhouding, voor een teveel aan oestrogeen dat leidt tot vetophoping bij vrouwen op benen en billen en bij mannen tot borstvorming (vet). Pas de voeding aan, verhoog de productie van testosteron, selecteer gerichte lichaamsbeweging in overleg met een goede sportschool of coach.

14. MIJN SCHILDKIER WERKT TE TRAAG
In Nederland wordt veel (500.000 personen) thyrax gebruikt, een medicijn (met bijwerkingen) dat de productie van de schildklier verhoogt, De schildklier produceert schildklierhormoon (thyroxine) dat de snelheid van de verbranding aanstuurt. Ontgift je lichaam van zware metalen en voeg jodium-rijke voeding toe aan je dieet.

15. TE WEINIG ETEN
Te weinig eten zorgt ervoor dat je lichaam tot een lagere verbranding overgaat. Het gaat zuiniger om met de voeding die het nog krijgt. Als er na verloop van tijd weer meer gegeten wordt blijft de verbranding achter en neemt het gewicht toe. Als je toegeeft aan lagere verbranding en minder energie kom je aan. Als je weinig eet en toch actief wordt en blijft, blijft je verbranding op niveau. Eet niet minder, maar wel beter.

16. VERMIJD VET?
Het vermijden van vet uit de voeding klinkt goed, immers 1 gram vet bevat maar liefst 9 calorieën. Er zijn goede en slechte vetten. Bak in gezonde vetten, gebruik matig roomboter op volkoren brood en geen margarine. Het vermijden van vet is een vorm van een eliminatie-dieet, dat verstoort de balans in het lichaam en leidt tot een jojo-effect. Vet, met mate, maar wel de goede.

17. ALCOHOL MOET KUNNEN
Tijdens je afslankproces moet alcohol-consumptie geminimaliseerd worden. Dat ene biertje/wijntje/borreltje per dag past niet in een nieuwe slanke gezonde levensstijl. Check je doelstellingen. Niet of minimaal. Niet elke dag.

18. VERANDEREN IS MOEILIJK
Ja, een duurzame verandering in je levensstijl is moeilijk voor veel mensen. Vraag hulp. Werk volgens de 8 stappen.

Laat iemand anders aanwijzen welk profiel jouw lijf heeft. Of je bent zelf eerlijk.

De linker 3 figuurtjes zijn mannen omdat overgewicht door inactiviteit, stress en te weinig beweging iets vaker voorkomt bij mannen. De drie rechter figuurtjes zijn vrouwelijk omdat overgewicht door gluten, het metaboolsyndroom en met veneuze oorzaak (doorbloeding) relatief vaker voorkomt bij vrouwen.

Voor elke vorm van overgewicht hebben wij een eigen plan van aanpak. De eerste stap is altijd het kwijtraken van kilo's en volume. Daarna volgt het optimaliseren van je conditie, nieuwe eetgewoonten, slimmere keuzes en "trucs" op je nieuwe lijn te behouden.

Stap 1 afvallen is het verlagen van het vet-percentage, het vocht-percentage, het otale lichaamsgewicht omlaag. Wij beginnen meestal met intermittent fasting. Je eet alleen maar tussen 12:00 en 20:00 uur. Je begint met een Juvo proteïnen-shake met supplementen (probiotica en vitaminen) dan in de middag en Juvo slim-shake. 's avonds eet je gezond en groen (maximaal 800 kcal. Je vindt alle informatie op de website van GezondMooiSlank.