Het Europees Parlement heeft 14 juni een nieuwe ontwerpwetgeving aangenomen over de samenstelling en etikettering van babyvoeding, maaltijdvervangers en glutenvrije producten. De wet is pas definitief na een akkoord van de lidstaten, wat na de zomer wordt verwacht.

De nieuwe wet verbiedt het afbeelden van baby’s op voeding voor baby's tot 12 maanden. Dit geldt ook voor opvolgzuigelingenvoeding. Verder moet EFSA met spoed onderzoek doen naar het nut van groeimelk voor kinderen tussen 1 en 3 jaar. ‘Zijn ze echt beter dan gewone melk, zoals de producenten claimen, of bevordert de vanillesmaak juist een ongezonde voorkeur voor zoet?’ vraagt CDA-Europarlementariër Esther de Lange zich af.

Europarlementsleden willen verder aparte wetgeving voor energiebeperkte diëten, die de volledige dagelijkse voeding vervangen en voor caloriearme (800-1200 calorieën per dag) en zeer caloriearme diëten (400-800 calorieën).

Er worden ook nieuwe regels voorgesteld voor de etikettering van voedingsmiddelen bestemd voor mensen met glutenintolerantie. Voedingsmiddelen met minder dan 20 mg gluten per kg mogen "glutenvrij" worden genoemd. Het claimen van “een zeer laag glutengehalte” mag bij minder dan 100 mg gluten per kg.

Tenslotte willen de Europarlementsleden dat er wordt onderzocht welke regels er zouden kunnen worden ingevoerd voor voedingsmiddelen bij lactose-intolerantie. Bron: Europees Parlement

De afslankkuren worden vaak gebruikt door mensen die in korte tijd veel willen afvallen. Maar wie daarna weer terugkeert naar een eetpatroon met veel meer calorieën, kan de kilo's die eraf zijn gegaan, zo weer terugkrijgen.

Heb je ervaring met maaltijdvervangers? Is een maaltijdvervanger voldoende om een hele maaltijd te vervangen? Oordeel mee en lees de ervaring van anderen!

Juvo ervaringen

Klik hier voor een blog op gezondmooislank over de ervaringen met Juvo maaltijdvervangers.