EPA en DHA de essentiële vetzuren voor hart- en bloed-vaten, ogen, geheugen, huid en hersenen. Zelfs speciaal voor kinderen zijn er omega-3 visolie capsules die de normale ogen-functie en hersenfunctie in stand houden. 

Minimale hoeveelheden EPA en DHA.

Voor de claim (het gezondheidseffect) van een voedingssupplement met visolie moet 1 dagdosering minimaal 250 mg EPA en DHA bevatten. (check dus altijd het aantal capsules dat per dag genomen moet worden).

 

Worden de essentiële vetzuren ook opgenomen door het lichaam?

Alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft moeten de maag passeren en moeten worden verteerd door enzymen in de dunne darm. Na deze vertering (de enzymen “knippen” de vetzuur-ketens in kleine stukjes die de darmwand passeren) worden de vetzuren opgenomen in de bloedbaan.

 

Maagsap-resistente coating om de visolie-capsule.

Om de maag ongeschonden te passeren zijn er gespecialiseerde omega-3 supplementen die een maagsap-resistente coating hebben. Deze coating beschermt de kostbare inhoud van de capsule om de maag te passeren.

 

Belangrijk voordeel van deze maagsap-resistente coating; geen oprispingen. Dus geen vislucht in uw adem, geen vissmaak in de mond en geen stinkende boeren en zure oprispingen.

De maagsap-resistente capsule geeft de omega-3 vetzuren vrij in de dunne darm. En dan maar hopen dat de juiste enzymen aanwezig zijn om de vetzuren af te breken…..

Sommige omega-3 visolie capsules zijn verrijkt met het enzyme lipase. Dit vetsplitsende enzymen (vetten zijn lipiden) maakt de essentiële vetzuren opneembaar en de EPA en DHA passeren de darmwand.

 

Blijft de visolie in goede conditie? Wordt de olie niet ranzig en bederft de visolie?

De basis, de vissen waarvan de olie wordt gemaakt, moeten direct na de vangst worden verwerkt. Visafval dat overblijft bij de produktie van bijvoorbeeld zalm-filets is moeilijker te controleren. Er is een extra produktie-stap die tijd kost waarin de olie achteruit gaat.

De meest verse visolie wordt direct na de vangst op het schip verwerkt.

Olie bindt zich met zuurstof. Deze verbinding (vetzuren met zuurstof) kan slecht worden afgebroken en opgenomen.

 

Donker gekleurde visolie-capsules

Visolie-capsules moet beschermd worden tegen licht en warmte om ranzigheid te voorkomen. Een omega-3-capsules moet daarom een donkere kleur hebben. Voedingssupplementen (visolie) daarom bij voorkeur koel bewaren.

Sommige omega-3 visolie-capsules hebben vitamine E toegevoegd, Dit is in dit geval een conserveringsmiddel die de visolie beschermt.

 

Kan ik ook vis eten voor mijn omega-3?

Ja dat kan. Maar dan wel vette verse wilde vis.

Vers omdat de olie niet ranzig mag worden.

Vet omdat magere vissoorten te weinig omega-3 bevatten.

Wilde vis omdat het percentage omega-3 in wilde vis hoger is.

 

Kweekvis kreeg vroeger vismeel te eten, nu wordt dat met soja-meel gedaan en is het percentage omega-3 in kweekvis gedaald.

 

Zware metalen en toxinen in vis.

Het nadeel van veel vis eten is het risico op PCB’s, zware metalen, dioxinen en radioactieve straling. Veel zee-water is vervuild en de vis die daar zwemt neemt het afval op. Vet is een ideale opslag-plaats voor toxinen en zware metalen.

Belangrijk is daarom het gebied waar gevist wordt voor de omega-3 visolie-capsules; schone zee is nog steeds te vinden.

 

Geconcentreerde visolie bevat relatief meer essentiële vetzuren.

In een concentraat kan 3x zoveel EPA, DHA en andere omega-3 worden gebracht. Belangrijk is wel de methode van concentreren. Een extractie-proces dat met lage temperaturen en zonder chemicaliën werkt is super kritische Co2 extractie. Dit levert een hoge kwaliteit visolie met veel essentiële vetzuren per gram concentraat.

 

Is het echt waar wat op het etiket van omega-3 supplementen staat?

Een onafhankelijk instituut zoals IFOS ( ) analyseert elke produktie visolie en geeft een certificaat af.Het IFOS meet niet allen de hoeveelheid EPA en DHA in de visolie maakt controleert ook of er geen toxinen, zware metalen en radioactieve vervuiling aanwezig is. Niet alle merken durven hun produkten te laten analyseren door IFOS. Een IFOS-certificaat (logo op de verpakking) geeft de consument zekerheid; 5 sterren is de hoogste beoordeling op het gebied van zuiverheid (geen vervuiling) en versheid (niet ranzig dus effectief en goed verteerbaar).

 

Is visolie duurzaam?

Niet alle visolie is duurzaam. Niet alle visolie-supplementen zijn vrij van beschermde en ongewenste vissen. Er horen geen dolfijnen in de omega-3-supplementen. Duurzame visserij is een belangrijke garantie. Sommige omega3-capsules hebben een keurmerk genaamd Friends of the sea (vrienden van de zee). Deze vissers houden zich aan strikte regels en worden gecontroleerd.

 

Visolie voor vegetariërs, veganisten, kosher en halal?

De bron van de omega-3 olie blijft in de meeste gevallen verse vis uit een schone zee. Dus visolie is niet geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Kosher kan, maar dan moet de capsule (softgel) gemaakt zijn van visgelatine. Het past dan in een kosher-dieet en past meer bij flexitariërs.

 

 

 

Checklist Omega-3

Hoeveel EPA en DHA en andere omega-3’s per capsule?

Bevat de omega-3 ook lipase? (het vet-verterende enzym dat zorgt voor een hoge opname)?

Heeft de visolie-capsule een maagsap-resistente coating zodat de visolie in de dunne darm aankomt?

Is de produktie vers? Is er een vers-garantie zoals een IFOS-keurmerk?

Zijn de capsules donkerbruin om de visolie te beschermen tegen licht?

Is de visolie vrij van zware metalen en toxinen? (is er een IFOS-keurmerk?)

Is de visolie geconcentreerd? En op welke wijze? (Co2-extractie is de beste methode)

Is de visolie duurzaam? Is er een keurmerk van Friends of the sea?

 

Disclaimer: Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor een volwaardige gevarieerde voeding.