Veroudering vertragen, het geheim van Okinawa

Belangrijke conclusies uit het onderzoek van Buettner zijn “vormgegeven” in 9 adviezen, de overeenkomsten tussen de 4 bevolkingsgroepen in de “blue zones”.

1. Bewegen, maar dan niet fitnessen of zware kracht- of HIT-trainingen, nee, gewoon bewegen als onderdeel van je dagelijkse leven. Trap lopen, tuinieren, wandelen, fietsen en de hond uit laten. Een mooie manier van bewegen? Meer sex.

2. Mediteren of bidden. Het is opvallend wat de rol van een geloof is. Niet alleen de gemeenschap van gelovigen waar je deel van uitmaakt, maar het bidden zelf. Je kunt bijvoorbeeld ZEN gaan praktiseren. Begin je dag met een Zen-meditatie, verdiep je in Zen en leer meer over een andere visie op het leven. Manage je stress, rust en ontspanning. Neem hier de tijd voor. Zen-voeding past goed in de blue zone. Zie punt 4.

3. Een doel om op te staan. In Okinawa heet dit Ikigai. De reden om ’s morgens wakker te worden en in actie te komen. Een bijdrage te kunnen leveren, mee doen, een rol te vervullen. Maak bijvoorbeeld aan het einde van je dag een to-do-lijstje met acties voor de volgende dag.

4. Een gezond dieet. Er bestaat geen “heilig” dieet dat een langer leven biedt. Er is niet 1 pil die alles doet, maar er zijn wel richtlijnen en conclusies. Eet plantaardig, eet kleurrijk. Eet vis voor de omega-3 Eet van kleine borden en stop als je voor 80% vol zit. Het vol-signaal vraagt 30 minuten. De maag registreert vulling, rekt uit en stuurt een signaal naar je hersenen. Start je maaltijd met bouillon, een groot glas water en eet bewust. Goed en lang kauwen. Neem de tijd. In Okinawa heet dit Hara Hatchi Bu, bewust eten tot 80%

Eet voeding die rijk is aan polyfenolen: cacao, rode wijn, groente thee, zoete bataat, granaatappelsap, snijbiet en olijfolie. Juvo raw whole food is een goede basis om de voordelen van het 100-jarigen dieet in te vullen.
Het principe achter Juvo is plantaardig macro biotisch eten (zonder zuivel, suiker, gluten), plantaardig en kleurrijk, hoog in antioxidanten, laag in glycemische index en glycemische lading. 3 tot 4 keer per week verse vette wilde vis eten vult de omega’s aan, maar een supplement van renewlife (SuperOmega 1000 mg) is een goede vervanging.

5. Familie, vrienden, je geloofsgemeenschap, je omgeving. Ouderen worden gerespecteerd om hun wijsheid, kennis en ervaring. De familie, en je actieve rol daarin, is een rode draad in je leven. Sociale contacten zijn enorm gezond, ook om een glas wijn mee te delen. Investeer in je contacten, geef, deel en ontvang. Omring je zelf met positieve gezonde mensen, een gezonde cultuur. Religie (niet perse een geloof) geeft je inzicht in het geboorte-trauma, waarom ben ik op deze aarde, wat doe ik je hier. Doe dit actief 4x per maand. (Een kerkdienst op zondag is een optie).

Opvallend aan de conclusies zijn vooral de “zachte” aanbevelingen; familie en vrienden, het doel in je leven en je religie. Dit voegt gemiddeld 6 tot 14 jaar toe aan je leven.

Bekijk onderstaande TEDtalks een leer alles over blue-zones en een langer goed leven.
Bronnen https://www.ted.com/talks/dan_buettner_how_to_live_to_be_100?language=nl

https://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Zone De definitie van een “blue zone”.

https://www.bluezones.com/speaking/dan-buettner/ Dan Buettner’s TEDMED-presentatie.