Bessen, vruchten en fruit zijn eigenlijk stuk voor stuk superfoods. Fruit is kleurrijk door de verschillende gekleurde schillen vol fytonutriënten. Eet kleurrijk en combineer zoveel mogelijk kleuren fruit. Als fruit 'whole' wordt gegeten, dus met schil, moet het fruit goed gewassen worden. Ook biologisch fruit gekocht in winkels moet goed gewassen worden.
De gekleurde schillen van bessen zijn leveranciers van phytonutriënten (antioxidanten zoals vitaminen, flavonoiden, fenolen) die de weerstand verhogen.
Aardbeien - Rood
Naam: fragaria
Voedingswaarden: Rijk aan vitamine C. Anthocyaan en catechine. Gebruik: Als thee en als fruit. Om af te vallen en te detoxen.
Acaibes - Paars
Naam: Acai
Voedingswaarden: antioxidanten (antocyanine), vitaminen, mineralen, essentiële vetzuren: omega 3-6-9.
Gebruik: supplementen en smoothies. Afslank-effect is niet aangetoond!
Acerola - Rood
Naam:Acerola, west-indische kers
Voedingswaarden: vitamine C en beta-caroteen.
Gebruik: supplementen.
Ananas - Geel
Naam: Ananas comosus
Voedingswaarden: vitaminen (C) en mineralen, bromelaïne.
Gebruik: fruit, (afslank)supplementen.
Appel – Rood/Groen
Naam: Malus domestica
Voedingswaarden: Vezels, vitamine C, flavonoïden in de schil (quercetine) die ontstekingsremmend werken.
Gebruik: fruit.
Appelbes / Aronia
Naam: Aronia melanocarpa
Voedingswaarden: antioxidanten zoals C en anthocyanen en proanthocyanidine.
Gebruik: superfood, thee, jam, wijn, muesli.
Banaan - Geel
Naam: Musa acuminata
Voedingswaarden: Vezels, energie (sucrose, fructose, glucose), kalium, fosfor, A, B6, B12, kalium, magnesium en IJzer.
Gebruik: sporters-fruit
Blauwe bes / blauw bes / Bosbes - Blauw
Naam: Vaccinium angustifolium
Voedingswaarden: Antioxidanten, vitamine C.
Gebruik: supplementen.
Bramen (wild) – Zwart - Paars
Naam: wilde bramen
Voedingswaarden: Antioxidanten, vitamine C, fytonutriënten (polyfenolen) met een gunstige invloed op glucose-spiegel.
Gebruik: fruit, in supplementen.
Cranberry - Rood
Naam: (Grote) Veenbes.
Voedingswaarden: C, E, B5, B6, K, mangaan en koper. Proanthocyanidinen.
Gebruik: fruit en supplementen.
Citroen - Geel
Naam: Citrus limon.
Voedingswaarden: Citroen heeft een antibacteriële en antivirale werking. Weerstandsverhogen, voorkomt verkoudheid en griep door de hoge dosis vitamine C in combinatie met phytonutriënten.
Gebruik: fruit, uitwendig bij acne.
Druif - Groen
Naam: Vitis Vinifera
Voedingswaarden: vitaminen en mineralen, fytosterolen en polyfenolen.
Gebruik: fruit, wijn.
Framboos - Roze
Naam: Rubus idaeus
Voedingswaarden: C, B11, E en K, mangaan, magnesium, koper, kalium, vezels. De anti-oxidanten in de framboos zijn goed bij staar. Het polyfenol ellagzuur.
Gebruik: Fruit, als smaakstof in de pharma-industrie.
Granaatappel - Rood
Naam: Punica granatum
Voedingswaarden: C, polyfenolen met antioxidant-werking, voorkomt dat cholesterol oxideert en vasthecht aan de vaatwanden.
Gebruik: sap.
Gojibes - Rood
Naam: NL = Wolfsbessen, Boksdoorn
Voedingswaarden: C, B1, B2, B6, E. Beta-sisterol (ontstekingsremmend) Mineralen; zink, selenium, koper, fosfor, calcium en ijzer. Linolzuur (omega-6), 18 aminozuren. Betacaroteen. Goed voor weerstand, hersenen en algehele gezondheid. Misschien een risico voor patiënten die bloedverdunners gebruiken.
Gebruik: Fruit, sap, supplementen.
Hibiscus – Rood / Rose
Naam: Hibiscus bloemen.
Voedingswaarden: Goed voor cholesterol vermindert de opname van vetten, goed voor bloeddruk, rustgevend.
Gebruik: Thee, in supplementen.
LoHan – Groen / Bruin
Naam: Monniks fruit, familie van de komkommer.
Voedingswaarden: Vitamine C. Goed voor de keel en luchtwegen.
In TCM gebruikt bij overgewicht en diabetes.
Gebruik: Thee.
Mango - Geel
Naam: Magnifera indica.
Voedingswaarden: C, B6, E, A. Mineralen kalium, magnesium, calcium, ijzer, zink, koper. Goed voor de huid, concentratievermogen en geheugen (glutaminezuur).
Gebruik: Fruit.
Maquibes - Paars
Naam: Aristotelia chilensis
Voedingswaarden: Fruitsoort met de meeste antioxidanten. Anthocyanine, cumarine, cyanidine, delphinidine, malvidine, petunidine, polyfenolen en triterpeen.
Gebruik: Superfruit, Nieuwe trend in superfood en rawfood.
Pompoen – Oranje
Naam: Cucurbita
Voedingswaarden: Vezels, A, C, E, B1, B2, B3, B5, B11, koper, ijzer, kalium, fosfor, magnesium, zink. Fytonutriënten: (polyfenole flavonoïden) zeaxabthine, luteïne, cryptoxanthine. Het aminozuur tryptofaan.
Gebruik: NL Superfruit, fruit, taart, soep.
Rode bosbes - Rood
Naam: Vossenbes, Vaccinium vitis-idaea
Voedingswaarden: Anthocyaan dat voorkomt dat bacteriën zich aan de blaaswand hechten. Oligomere Procyaniden (OPC´s) kaemferol, hyperoside. Catechinen (looistoffen). Pectine.
Gebruik: Bij wildgerechten.
Rode peper – Rood / Groen
Naam: capsicum
Voedingswaarden: Capsaïcine maakt endorfinen vrij in het lichaam = pijnstillend en happy gevoel. Thermogeen effect, verhoogt de temperatuur en de verbranding.
Gebruik: Diverse keukens, Peper combineren met yoghurt vermindert scherp mondgevoel, afslank-supplementen.
Sinaasappel (schil) - Oranje
Naam: Sinaasappel-schil.
Voedingswaarden: Vezels en flavonoïden: tangeretine en nobiletine.
Gebruik: Als smaakmaker bij gerechten.
Vlierbes (wild) - Blauw
Naam: Sambucus nigra, Vlierbessen
Voedingswaarden: Anthocyanen
Gebruik: Jam, sap, wijn, supplementen.
Zwarte framboos – Zwart-Blauw
Naam: rubus occidentalis, zwarte framboos.
Voedingswaarden: C, B11, E en K, mangaan, magnesium, koper, kalium, vezels. Anthocyaninen (ook als E163).
Gebruik: Fruit, supplementen.