Whole food, de gehele voeding is een belangrijke voorwaarde om baat te hebben van al het goede dat groenten te bieden hebben. De actieve bestanddelen uit groente hebben co-factoren (hulpstoffen) nodig om goed opgenomen te worden. De actieve bestanddelen bevinden zich in een matrix van ondersteunende stoffen. Phytonutriënten uit groenten zijn naast de enzymen, vitaminen, mineralen en vezels het belangrijkst.
Groenten moeten vers zijn en moeten biologisch geteeld zijn om waardevol en effectief te zijn. Vriesdrogen is een zeer efficiënte wijze om groenten te conserveren en actief te houden. De enzymen blijven levend en worden actief zodra er, 40 minuten voor consumptie, weer vloeistof bij de groenten wordt toegevoegd.
Artisjok
Naam: Jerusalem Artisjok, de bloemknop van een distel.
Voedingswaarden: o.a. Bron van koper en foliumzuur. Bevat het antioxidant silymarin.
Agave
Naam: Agave-inuline
Voedingswaarden: Agave-inuline is een vezel van de agave-plant. De vezel heeft nauwelijks voedingswaarde maar heeft een pre-biotisch effect. De vezels zijn voeding voor pro-biotica, de goede darmbacteriën. Inuline verwijst naar een groep fructosehoudende polysachariden (fructanen).
Gebruik: (September, Oktober) Als voedingsvezel, maakt vloeistof dikker en romiger.
Boerenkool
Naam: Brassica oleracea, krulkool
Voedingswaarden: vezels, zwavel, omega-3, A, C, K, antioxidanten: Luteïne en zeaxanthine.
Gebruik: (November – April) Nederlandse winterkost. Wordt vaak in smoothies gebruikt. Wordt in de toekomst ook veel gebruikt in huidverzorgingsprodukten.
Nederlands Superfood.
Broccoli
Naam: Brassica oleracea, verwant aan boerenkool, uit de familie: spruitjes, boerenkool en bloemkool.
Voedingswaarden: vezls, C, Brocoli-kiemen helpen het lichaam in zijn eigen antioxidant-activiteit. Bron van SGS (sulforafaan glucosinolaat), de indirecte antioxidant. De glucosinolaten, sulfurofaan en indool-3-carbonyl. (ACS en AJCN).
Gebruik: (Lente, zomer, begin Herfst)
Cactus Nopal
Naam: Nopal is een cactus-soort, de opuntia-cactus (prickly pear).
Voedingswaarden: Mangaan, C, magnesium.
Gebruik: Mexicaanse keuken als sap en groente (nopalitos), in afslank-produkten, vermindert de eetlust, verlaagt het bloedsuiker, bij katers.
Guar
Naam: guar-gom of guaran, een polysacharide (galactomannaan)
Voedingswaarden: 75% voedingsvezel.
Gebruik: Wordt ook gebruikt als verdikkingsmiddel (guarpit-meel)
Peen
Naam: Wortel, Daucus carota.
Voedingswaarden: Rijk aan beta-caroteen (alpha, beta- en gamma-caroteen), B1, B2, C, D, F, fosfor, kalium, calcium.
Gebruik: (Hele jaar) In Nederlandse keuken.
Zoete aardappel
Naam: Bataat. Geen familie van Nederlandse aardappel. Lage glycemische index.
Voedingswaarden: A, C, B6, calcium, foliumzuur, vezels
Gebruik: Breekt lichaamsvet af, Surinaamse keuken in sport- en afslank-programma’s.
Rode biet
Naam: Beta vulgaris.
Voedingswaarden: vitamine C, A, foliumzuur, magnesium, kalium, lipopeen, betalaïne, betaïne, antioxidanten en vezels.
Gebruik: Nederlands superfood. Verbetert o.a. het uithoudingsvermogen. Goed voor de lever.
Rode kool
Naam: Brassica oleracea rubra
Voedingswaarden: A, B, C, thiocyanaat (antibiotische werking), ijzer, koper, zwavel, fosfor, magnesium, kalk, kalium. Actieve betaïnen.
Gebruik: Nederlandse keuken warm en rauw. Goed voor spijsverterings-organen.
Rode klaver
Naam: Rode klaver
Voedingswaarden: Rijk aan eiwitten, vitaminen, mineralen en zeer rijk aan isoflavonen. Mineralen; calcium, magnesium, chroom, kalium. Vitaminen; B1, B3 en C.
Gebruik: De isoflavonen uit rode klaver zijn effectief in samenwerking met de andere inhoud stoffen van de plant. Worden o.a. gebruikt bij menopauze-klachten zoals opvliegers, cardiovasculaire aandoeningen en botdikte.
Peterselie
Naam: Peterselie
Voedingswaarden: Beta-caroteen, B12 en C, IJzer. Flavonoïden (luteoline) goed voor de weerstand.
Gebruik: Urinedrijvend (fytotherapie), goed voor hart, bloedvaten (cholesterol) en spijsvertering. Als garnering bij veel gerechten.
Spinazie
Naam: Spinazie
Voedingswaarden: Rijk aan o.a. ijzer (ferri-vorm), A (retinol), K, foliumzuur, kalium en magnesium, antioxidanten, bevat neoxantine, violaxantine, flavonoïden, luteïne en zeaxantine. Plantaardige omega-3.
Gebruik: Nederlands superfood.
Tomaat
Naam: Tomaat, biologisch, rijp en volgroeid.
Voedingswaarden: A (beta caroteen), B1, B2, B6, C, E, lycopeen, carotenoïden, polyfenolen; flavonol, quercetine en kaempferol
Gebruik: Tomaten hebben een ontzurende werking.
Klis
Naam: grote Klis, Arctium lappa.
Voedingswaarden: Inuline.
Gebruik: (augustus – oktober)
Witte kool
Naam: Witte kool
Voedingswaarden: B1, B2, calcium, magnesium, kalium en A en C, indolen en sulfurofanen.
Gebruik: In diverse keukens spelen rode en witte kolen een rol. Als voorbeeld de Duitse en Turkse keuken.
Groene Thee
Naam: Camellia sinensis
Voedingswaarden: polyfenolen (antioxidant, antikanker, antiviraal), thee-flavonoïden ontstekingswerend, goed voor hart- en bloedvaten.
Gebruik: Groene thee dagelijks te gebruiken als vervanger voor koffie/thee. Thee-flavonoïden zijn te vergelijken met de flavonoïden uit wijn (druiven) en zwarte chocola. Ontgiftend en energie-gevend bij dagelijse gebruik in combinatie met bewegen.
Yerba mate
Naam: Yerba mate, Zuid-Amerika.
Voedingswaarden: 24 vitaminen en mineralen, 15 aminozuren en 11 polyfenolen. Saponinen (fytochemicaliën) die het immuunsysteem versterken. Glycosiden binden met cholesterol, zodat het niet kan worden opgenomen. Theophylline, theobromine en cafeïne.
Gebruik: Als thee (mate) en als supplement. Verhoogt de weerstand, geeft energie, helpt bij afvallen.