Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

Harvard Nederland

Harvard Nederland onderzoek

UW GIDS VOOR GEZONDE VOEDING


De visie van Harvard University gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten

Dieet-richtlijnen in de 21ste eeuw: Vooruitgang, Geen perfectie.

Ga plantaardig eten. De richtlijnen benadrukken dat er meer plantaardig gegeten moet worden zoals groenten, bonen, hele granen en noten.
Eet 2x per week vis. Amerikanen worden aangemoedigd om meer vis te eten in plaats van rood vlees en gevogelte omdat dit beter is voor het hart.
Niet alle proteïnen zijn even gezond. Erkend wordt dat sommige proteïnerijke voeding zoals vlees, gevogelte en eieren een hoger percentage hebben in de zogenaamde vaste vetten – de verzadigde vetzuren en transvet-zuren die minder gebruikt moeten worden- en aanbevolen wordt om dit te vervangen door vis, noten en magere vormen van proteïnen.

Andere aanbevelingen gaan helaas niet ver genoeg om de laatste inzichten te reflecteren;

Te gemakkelijk met geraffineerde graanprodukten. De richtlijnen zeggen dat 50% van de granen mag bestaan uit brood, cornflakes, rijst, pasta en andere vormen die geraffineerd en ontdaan zijn van vezels en voedingsstoffen. Dat is jammer omdat het lichaam wit brood en witte rijst ziet als suiker. Gedurende langere tijd deze produkten eten leidt tot problemen met gewichtsbeheersing en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en diabetes.

Te mild over rood vlees en verwerkt vlees. Hoge consumptie van rood vlees zoals rund, varken en lam worden geassocieerd aan een hogere risico op hart- en vaat-ziekten, diabetes en darmkanker. Maar nergens in de richtlijnen staat een limiet voor rood vlees. De richtlijnen geven niet eens adequate waarschuwingen over de risico’s van verwerkt vlees (processed food) zoals bacon, spek en hotdogs die nog meer verbonden zijn aan hart- en vaatziekten en diabetes.

Te veel zuivel. De richtlijnen adviseren om de consumptie van magere melk en magere zuivel te verhogen. Dit lijkt de belangen van de krachtige zuivelindustrie te dienen in plaats van de laatste wetenschappelijke inzichten. Als er al bewijs is dat zuivel consumptie het risico op osteoporose en botbreuken vermindert dan is het heel mager. Maar er is aanzienlijk bewijs dat een hoge zuivelconsumptie een relatie heeft met verhoogde risico’s op fatale prostaat-kanker en misschien eierstok-kanker.

De aanbevelingen in de vorm van de voedselpyramide.

De Nederlandse vertaling van het gehele Harvard onderzoek.