Oer-granen bevatten geen gluten en zijn uitstekende bronnen van energie, complexe 'lange' koolhydraten die lang energie geven en pieken in de bloedsuikerspiegel verminderen. Granen moeten als 'whole grain' worden geconsumeerd, dus inclusief vlies, schil en kiem.
Gierst
Naam: Sorghum, Millet.
Voedingswaarden: 75% koolhydraten, 20% proteïnen, 5% vet. Magnesium, silicium, seleen, antioxidanten.
Gebruik: Als vervanger voor rijst, couscous.
Hennep
Naam: Cannabis semen.
Voedingswaarden: Hennepzaad, rijke bron voor alle aminozuren in een licht-verteerbare vorm, en een bron die alle essentiële vetzuren (omega-3 en 6) bevat in een ideale verhouding 4:1. Rijk aan antioxidanten en mineralen.
Gebruik: Gebruikt als superfood.
Hennep-proteïnen
Naam: Cannabis
Voedingswaarden: Alle aminozuren, enzymen, vetzuren en antioxidanten zoals E en lecithine, chlorofyl. Mineralen: 20 soorten mineralen (o.a. magnesium, kalium, calcium, ijzer, mangaan, zink, koper, platina, fosfor, zwavel, borium, nikkel, germanium, tin, jodium, chroom, zilver en lithium). Het eiwit globuline voor versterking immuunsysteem.
Gebruik: Als bron van proteïnen, in supplementen, shakes, chocola, smoothies en maaltijdvervangers.
Amaranth
Naam: Amaranth, zaden. Glutenvrije graansoort, verre familie van quinoa.
Voedingswaarden:, rijk aan ijzer, B, E, magnesium, fosfor, kalium, calcium en zink. Vezels. Langzame koolhydraten.
Gebruik: Vergelijkbaar met rijst.
Quinoa
Naam: Quinoa
Voedingswaarden: Eigenlijk is quinoa geen graansoort. Het wordt ook wel 'astronauten-graan' genoemd. Bron van eiwitten, E, B2, ijzer, koper, calcium, magnesium, mangaan, ijzer. Bevat alle aminozuren en gezonde vetten.
Gebruik: Houdt het spijsverteringsstelsel gezond, geeft antioxidanten (SOD) en energie (B2).