Kiemgroenten groeien onder gecontroleerde omstandigheden, in het donker, uit biologisch zaad dat kiemt in gezuiverd water. De kiemen worden geoogst kort na het openen van het zaad als de plant zich begint te ontwikkelen. Op dit moment heeft de kiem alle vitaliteit en werkzame bouwstoffen in zich om uit te groeien tot een volwaardige plant. Kiemen zijn daarom rijk aan vitaminen, mineralen, proteïnen en enzymen. Kiemen zijn alkalisch en bevatten (nog) geen gluten. Sommige kiemen bevatten per gram tot 40x meer voedingswaarden dan hun volgroeide vorm. Kiemen zijn jong, hebben dunne celwanden en zijn daardoor licht verteerbaar.
In gekiemde granen zijn de zetmelen afgebroken waardoor de verhouding nutriënten hoger wordt. De hoeveelheid fytinezuur is lager. Fytinezuur belemmert een gedeelte van de vitaminen en mineralen in de opname door de darmwand.
Alfalfa kiemen
Naam: spruitgroente van de Luzerne-klaver
Voedingswaarden: rijk aan C, D, E, K, B2, B3 en Zink.
Overige voedingsstoffen; Vitamine A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, F, K, U (SMM), Q10, biotine, fosfor, kalium, calcium, magnesium, koper, mangaan, kobalt, ijzer, fosfor, zink, selenium, nikkel, strontium, palladium en alle essentiële aminozuren.
Gebruik in de keuken: verse alfalfa heeft witte stengels en wordt gebruikt in salades, sandwiches en als decoratie.
Broccoli kiemen
Naam: Gekiemd broccoli-zaad
Voedingswaarden: Rijk aan C, E en SGS (sulforafaan glucosinolaat). SGS is een antioxidant die van nature voorkomt in broccoli. SGS helpt het lichaam haar eigen afweersysteem te versterken en de weerstand te verhogen.
Overige voedingswaarden: rijk aan enzymen en C.
Gebruik in de keuken: in salades, sandwiches, als groente en als decoratie.
Mosterd kiemen
Naam: gekiemd mosterdzaad
Allergie: Redelijk zeldzaam maar wel aanwezig, voedselallergie op het eiwit albumine.
Voedingswaarden: Rijk aan A, B1, B2, C, calcium en IJzer, luteïne en zeaxanthine.
Gebruik in de keuken: vooral als decoratie. Peperachtige smaak.
Haver kiemen
Naam: Gekiemde haverkorrels
Voedingswaarden: Rijk aan B1 (thiamine), mangaan, fosfor en magnesium.
Overige voedingswaarden: aminozuren en essentiële vetzuren.
Gebruik: Rustgevend, goed voor de zenuwen
Tarwe kiemen
Naam: Gekiemde tarwekorrels
Voedingswaarden: mangaan, selenium, fosfor, magnesium.
Overige voedingswaarden: aminozuren en essentiële vetzuren. Bevat fytase dat fytine afbreekt.