Macro-nutriënten

Macro nutriënten zijn de voedingsstoffen die het lichaam in relatief grote hoeveelheden nodig heeft.

De macronutriënten zijn; proteïnen, vetten, koolhydraten en alcohol. Wij vinden dat vocht (water) ook tot deze groep behoort.

Voeding bevat ook vezels. Er zijn 2 soorten vezels, de oplosbare vezels en de onoplosbare vezels. De oplosbare vezels worden door goedaardige darmbacteriën afgebroken. De onoplosbare vezels geven volume, stimuleren de darmtransit en helpen de stoelgang. De oplosbare vezels worden op etiketten van levensmiddelen opgeteld bij de koolhydraten.

Koolhydraten: wat is het, wat zijn de verschillen, lees hier meer.

Proteïnen; wat is het, wat doen proteïnen, lees hier meer.

Vetten; wat doen vetzuren, lees hier meer.

vezels uit volkoren granen

Vezels

Vezels zijn voedingsstoffen zonder voedingswaarden die de voedselbrij volume geven om zo het darmstelsel te passeren. Van nature komen vezels voor in hele granen (volkoren) en groenten. Als hele granen worden gemalen worden de vliezen en kiemen verwijderd. Daarmee zijn de granen ontdaan van hun vezels en van andere belangrijke voedingsstoffen.

Vezelconsumptie in Nederland

In het algemeen worden er veel te weinig vezels geconsumeerd en teveel geraffineerde koolhydraten (suikers). Daarboven op wordt er ook te weinig groente en fruit geconsumeerd. Het gebrek aan vezels leidt tot een langzamere darmtransit (de voedselbrij beweegt te langzaam door het darmstelsel). De dagelijkse behoefte aan vezels is ongeveer 30 tot 40 gram. 90% van de Nederlanders eet te weinig vezels.


Je kunt eenvoudig je maaltijden verrijken met extra vezels, bijvoorbeeld met SmartFibre van RenewLife, een complex van oplosbare en on-oplosbare vezels. Juvo bevat per maaltijd 8 -9 gram voedingvezels, een combinatie van oplosbare en onoplosbare vezels.

Wij gebruiken cookies om op basis van je bezoek aan de verschillende pagina's en websites ons aanbod en onze content beter af te stemmen op bezoekers en om onze marketinginspanningen te meten. Meer details hier.
x
Loading...