Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.
Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.
Onder de micronutriënten vallen ook de phyto-nutriënten, voedingsstoffen uit planten.
Het mooie van whole foods is hun rijkdom aan phytonutriënten die zich vaak in de schil van fruit en in de buitenste delen van groente bevinden en die bijvoorbeeld bessen hun kleur geven.
Phytonutriënten zijn plantaardige bio-actieve voedingsstoffen die de plant aanmaakt om zichzelf te beschermen. Voor mensen zijn phytonutriënten een schatkamer aan waardevolle stoffen die veel betekenis hebben voor onze gezondheid. Een schatkamer met nog veel geheimen, er is nog maar een beperkt deel van de duizenden phytonutriënten bekend. Belangrijke groepen phytonutriënten; carotenoïden, flavonen, flavonoïden en organische zwavel-verbindingen.
Enkele populaire phytonutriënten die hun weg naar de consument gevonden hebben; lycopeen (tomaat), luteïne (groene groente), carotenoiden (o.a. peen), flavonen (citrus-vruchten), resveratrol (druiven), glucosinolaat (broccoli), catechinen (thee).
Om de nutriënten en hun cofactoren te kunnen consumeren moet de voeding vers, onbewerkt (rawfood) en “geheel” zijn (whole food) waarbij groente en fruit zo compleet mogelijk gegeten wordt, dus met schil, vlies en kiem.
Phytonutriënten, ook bekend als fytonutriënten, zijn bioactieve stoffen die van nature voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen. Ze worden niet als essentiële voedingsstoffen beschouwd, zoals vitaminen en mineralen, maar ze hebben wel positieve effecten op de gezondheid. Er zijn duizenden verschillende soorten phytonutriënten en ze kunnen worden onderverdeeld in verschillende groepen, zoals flavonoïden, carotenoïden, glucosinolaten, lignanen en fyto-oestrogenen, om er maar een paar te noemen. Elke groep heeft unieke eigenschappen en komt voor in verschillende soorten voedingsmiddelen. Hier zijn enkele voorbeelden van phytonutriënten en de voedingsmiddelen waarin ze worden aangetroffen:
Flavonoïden: Voorkomen in een breed scala aan voedingsmiddelen, waaronder citrusvruchten, bessen, uien, thee, chocolade en rode wijn.
Carotenoïden: Beta-caroteen, luteïne en zeaxanthine zijn voorbeelden. Ze zitten in voedingsmiddelen zoals wortels, zoete aardappelen, spinazie, boerenkool, mango's en papaja's.
Glucosinolaten: Komen voor in kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes, bloemkool, boerenkool en radijs.
Lignanen: Aanwezig in lijnzaad, sesamzaad, volkoren granen en sommige groenten en fruit.
Fyto-oestrogenen: Zijn plantaardige stoffen die een lichte oestrogeenachtige werking hebben. Ze worden aangetroffen in voedingsmiddelen zoals sojabonen, lijnzaad en sommige peulvruchten.
Deze phytonutriënten hebben verschillende gezondheidsvoordelen en kunnen bijdragen aan het verminderen van ontstekingen, het beschermen van cellen tegen schade, het ondersteunen van het immuunsysteem en het bevorderen van een gezonde stofwisseling. Het is belangrijk om een gevarieerd dieet te consumeren dat rijk is aan een breed scala aan kleurrijke groenten, fruit, noten, zaden en volkoren granen om de voordelen van verschillende phytonutriënten te maximaliseren. Ze kunnen samenwerken met andere voedingsstoffen in voedsel om een algehele positieve invloed op de gezondheid te hebben.
Bij het samenstellen van de Juvo producten is gezorgd voor een breed scala aan phytonutriënten.