Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

Proteïnen

Eiwitten

Proteïnen worden ook eiwitten genoemd. Proteïnen zijn verbindingen van aminozuren.

Volgens het voedingscentrum heeft de gemiddelde volwassene per dag 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Krachtsporters hebben het dubbele nodig. Dus een gemiddeld persoon van 75 kilo heeft 60 gram eiwit per dag nodig.

Aminozuren

Eiwitten bestaan uit aminozuren. Als je het voorschrift van het voedingscentrum volgt en bijvoorbeeld soja als belangrijkste eiwitbron gebruikt kom je aminozuren tekort. Gelukkig adviseert het voedingscentrum om te variëren. Het doel van je voeding is om minimaal alle essentiële aminozuren te consumeren, de aminozuren die je lichama niet zelf kan maken. Een "comleet aminozuren-profiel" bevat alle eiwit die je nodig hebt. De hoeveelheid is afhankelijk van je lichaamsgewicht en je dageljkse activitieit.

De meeste mensen krijgen voldoende proteïnen binnen. Een proteinen-tekort is zeldzaam. Maar de samenstelling van die proteïnen, de aminozuren, is een punt van aandacht. Het lichaam heeft alle 22 verschillende aminozuren nodig om ruim 50.000 verschillende eiwitten te kunnen bouwen.

Aminozuren zijn organische verbindingen die de bouwstenen vormen van eiwitten. Er zijn ongeveer 20 verschillende aminozuren die een rol spelen in de menselijke biochemie. Deze aminozuren worden onderverdeeld in twee categorieën: essentiële en niet-essentiële aminozuren.

Essentiële aminozuren: Het lichaam kan deze aminozuren niet zelf maken, dus moeten ze via de voeding worden verkregen. Voorbeelden van essentiële aminozuren zijn valine, leucine, isoleucine, lysine, methionine, fenylalanine, threonine, tryptofaan en histidine.
Niet-essentiële aminozuren: Het lichaam kan deze aminozuren zelf maken, dus ze hoeven niet per se via de voeding te worden ingenomen. Voorbeelden van niet-essentiële aminozuren zijn alanine, asparagine, asparaginezuur, glutamine, serine, tyrosine, enzovoort.
Aminozuren zijn cruciaal voor allerlei biologische processen. Ze vormen de basis van eiwitten, die op hun beurt essentieel zijn voor de structuur en functie van cellen, enzymen, hormonen, immunoglobulinen (antilichamen) en vele andere moleculen in het lichaam. Daarnaast spelen aminozuren ook een rol in het transport en de opslag van voedingsstoffen, het reguleren van het immuunsysteem en tal van andere functies.

aminozuren in juvo

Proteinen en enzymen

Proteïnen worden verteerd doordat enzymen de eiwitten stuk knippen in aminozuren die worden opgenomen. Vervolgens bouwt het lichaam uit deze aminozuren weer eiwitten om spieren, botten, haar, vloeistoffen, organen, hormonen en meer. Proteïnen voor het lichaam worden alleen opgenomen als er voldoende enzymen van het juiste type aanwezig zijn.

De belangrijkste enzymen die eiwitten afbreken zijn:

Pepsine: Dit enzym wordt geproduceerd in de maag en is verantwoordelijk voor de eerste fase van de eiwitvertering. Pepsine activeert zichzelf wanneer het in contact komt met het zure milieu van de maag. Het breekt grote eiwitmoleculen af tot kleinere fragmenten genaamd peptiden.
Trypsine: Dit enzym wordt geproduceerd in de alvleesklier en afgegeven in de dunne darm. Trypsine breekt de peptiden die zijn geproduceerd door pepsine verder af tot nog kleinere stukjes.
Chymotrypsine: Ook geproduceerd in de alvleesklier, breekt chymotrypsine peptiden af die door pepsine zijn gemaakt. Het heeft een andere voorkeur voor welke aminozuren het splitst dan trypsine, waardoor het een aanvullende rol speelt in de eiwitvertering.
Carboxypeptidase: Dit is een enzym dat ook wordt geproduceerd in de alvleesklier en helpt bij het afbreken van de peptiden die overblijven na de werking van trypsine en chymotrypsine.
Aminopeptidase: Dit enzym bevindt zich op het oppervlak van de darmvlokken in de dunne darm. Het helpt bij de afbraak van de resterende peptiden tot individuele aminozuren die vervolgens worden opgenomen in de bloedbaan.

proteinen met aminozuren


De uiteindelijke producten van de eiwitvertering zijn aminozuren.

Plantaardige bronnen van proteïnen

Goede plantaardige bronnen van eiwitten zijn; brood, granen, peulvruchten, noten, paddenstoelen.

Juvo is zo samengesteld dat de verschillende plantaardige bronnen alle aminozuren leveren die nodig zijn in combinatie met de enzymen die de plantaardige proteïnen kunnen afbreken zodat het lichaam er iets aan heeft. Juvo gebruikt bruine rijstkiemen, spirulina, vlaszaad en hennep voor hun rijke en brede samenstelling aan proteïnen. Doordat Juvo en raw en whole is blijven 98% van de enzymen aanwezig en actief en worden de proteïnen goed opgenomen. Juvo raw green protein is compleet en plantaardig.