Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

Waarom werkt intermittent fasting

WAAROM VAL JE AF VAN INTERMITTENT FASTING

WAAROM VAL JE AF ALS PERIODIEK NIET EET?

Als je hetzelfde eet maar dit doet tijdens 8 uur per dag val je af.

Dit klinkt misschien raar. En in eerste instantie geloofde ik het ook niet. Daarom heb ik het zelf uitgeprobeerd en onderzoek gedaan naar de veranderingen die plaatsvinden in in je lichaam als je periodiek niet eet.

Het belangrijkste effect; je lichaam wordt weer gevoeliger voor insuline en leert weer gemakkelijker en sneller te switchen tussen vet-verbrading en glucose-verbranding. Het lichaam heeft een voorkeur om glucose te verbranden voor energie. Dit proces is gemakkelijker als vetten verbranden of om energie te maken van eiwitten. Als je bij elke maaltijd en ook tussendoor koolhydraten gebruikt blijf je continu in de glucose-verbranding. Vet uit je voeding en overtollige koolhydraten worden opgeslagen als lichaamsvet. Als je deze voorraden niet aanspreekt door bijvoorbeeld sport dan wordt je dikker en dikker.

Tijdens 16 uur vasten per dag krijg je geen koolhydraten en maak je je voorraad opgeslagen koolhydraten (glucose) eerst op. Je hebt een voorraad glucose in je bloed (2 theelepels "suiker"), je spieren en je lever (450 gram "suiker"). Als de glucose op is gaat je lichaam intern op zoek naar energie en begint het vet te verbranden en begint de recycling van oude en beschadigde cellen (autofagie). Gemiddeld is de voorraad glucose na 6 tot 24 uur op. Met vasten doorbreek je onderstaand proces.

Als je je eerste maaltijd vooral uit proteinen bereidt verleng je de periode waarin je geen koolhydraten eet en dus de tijd dat je lichaam vet verbrandt. Die proteïnen verzadigen goed en proteïnen zijn belangrijke bouwstoffen o.a. voor je spieren. In geval van nood maakt je lijf van proteïnen ook weer glucose omdat je koolhydraten nodig hebt om die proteïnen te verbranden. Daarom bevat Juvo proteïnen ook wat koolhydraten uit een serie kleurrijke bessen.

Vasten en afvallen leidt NIET tot afname van spiermassa, je lichaam "eet niet zijn eigen spieren op". Slechts in uitzonderlijke gevallen (maanden uithongering zoals in het Minnesota starvation project of oorlogssituaties). Eerst wordt al het vet verbrandt en pas daarna spierweefsel!.

ELK DIEET WERKT

Ja, elk dieet heeft effect omdat je tijdelijk minder koolhydraten en vetten gebruikt. Het effect van vasten is namelijk ook dat je minder calorieën uit koolhydraten krijgt. Immers, na 8 uur 's avonds eet je niets. Dus geen snackje, geen koekje bij de koffie, niet even langs de koelkast en geen frisdrank of alcohol. Per saldo scheelt dat veel.

INTERMITTENT IS HET OVERSLAAN VAN JE ONTBIJT?

Nee, het is veel meer dan alleen maar je ontbijt overslaan. Je verschuift je ontbijt naar 12:00 uur en gebruikt ook voeding rond een uur of 3 om 's avonds voor 8 uur een gezond diner te gebruiken. Om af te vallen gebruik je maar 800 - 1200 gezonde calorieën per dag.

MAAR HET ONTBIJT IS DE BELANGRIJKSTE MAALTIJD VAN DE DAG.....

Dus niet, zoek zelf naar bewijs voor deze stelling, Het is mij niet gelukt. Eerder het tegenovergestelde; de oermens ontbeet ook niet binnen een uur na het wakker worden. Waarschijnlijk aten onze vroege voorouders, net als de huidige jagers- en verzamelaars-stammen 1, soms 2 twee keer, per dag. Ontbijt is ontstaan tijdens de industrieele revolutie toen arbeiders massaal lange dagen maakten in de fabriek. En vergeet ook niet de commercieële belangen achter het ontbijt. Met de introductie van het verplichte ontbijt werd er veel meer gegeten. De commercie probeert steeds meer eet-momenten aan ons te verkopen. Waarom moet je perse om 4 uur een soepje? Ja, als je "verslaafd" bent aan koolhydraten heb je inderdaad rond 4 uur een dipje. Verander de samenstelling van je voeding en je hebt geen dips meer omdat je je bloedsuiker-spiegel onder controle hebt.

Maar ontbijt brengt toch de spijsvertering, het metbolisme op gang? Dit klopt niet! Ongeveer 80% van je energie wordt gebruikt om je lichaam in stand te houden (je BMR), 20% voor activiteiten zoals bewegen en werken. Je lichaam heeft een paar duizend calorieën als glycogeen (glucose) opgeslagen in je lever , je spieren bevatten glycogeen en gemiddeld heb je 15 kilo lichaamsvet, oftewel 135.000 calorieën opgeslagen energie. Voor energie of je metabolisme heb je geen ontbijt nodig.

HOE LANG KUN JE INTERMITTENT FASTEN?

Heel lang, je kunt er een lifestyle van maken. Je kunt het gebruiken om af te vallen maar ook om daarna je gewicht te beheersen. Je kunt 16 uur vasten en 8 uur eten door de week en in het weekend eet je als je trek hebt. Of je plant 2 tot 4 vasten-dagen per maand in. Bijvoorbeeld elke maandag leven op 800 calorieën.

VERTRAAGT HET METABOLISME? GAAT JE LICHAAM IN DE SPAARSTAND?

Nee, je BMR, het rustmetabolisme blijft gelijk, je lichaam gaat niet in een bespaarstand zolang je niet langer als 2,5 dag vast. Een maaltijd overslaan of 1 of 2 dagen vasten zorgt voor een versnelling van je metabolisme.
Je lijf en de energievoorziening zijn ervoor gemaakt om wisselend te eten en te vasten. Je hebt voor een paar weken reserves bij je in de vorm van lichaamsvet. Er is geen enkel onderzoek dat aantoont dat het "bespaar-effect" zou bestaan of dat het metabolisme vertraagt. Vasten zorgt er juist voor dat het metabolisme toeneemt!

WAT DOET VASTEN NOG MEER VOOR JE LIJF EN JE GEZONDHEID?

Vasten is een eeuwenoud en natuurlijk proces, soms gedwongen door omstandigheden (honger en natuurrampen) en soms verplicht door een cultuur (katholieken en islam). De oermens had last van seizoenen zoals strenge winters waarin de beschikbaarheid van koolhydraten beperkt was.

Periodiek vasten in deze tijd helpt bij het verlagen van je gewicht, het verbeteren van je lichaamssamenstelling (minder lichaamsvet), het verbeteren van je bloedwaarden (lager cholsterol - triglyceriden) en je blijft er langer jong uitzien doordat je hormonen beter in balans beter werken. Vasten stimuleert de aanmaak van groeihormoon; opbouw spieren (massa) en botten, afname lichaamsvet, regulering vochtbalans. Groei-hormoon of HGH (human growth hormone) vind je bijvoorbeeld in colostrum. Het groeihormoon 


Je geeft je spijsverteringssysteem ook rust. Dus in plaats van grazen (meerder kleine maaltijden op een dag) geef je de spijsvertering 16 uur per dag rust. Intermittent fasting heeft bijvoorbeeld ook positieve effecten bij huidklachten.

Wil je meer weten, heb je nog vragen of wil je nu beginnen? Neem contact met ons op of bekijk hier het maand-pakket.

DR. FUNG OVER INTERMITTENT FASTING

ALLES OM ZELF TE BEGINNEN MET INTERMITTENT FASTING VIND JE BIJ GEZONDMOOISLANK.