Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

Ingredienten juvo

Ingredienten AARDE, WATER, VUUR, LUCHT

PADDENSTOELEN


In Japan en China worden paddenstoelen al eeuwen gebruikt als medicijn, bijvoorbeeld tegen een te hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte en ontstekingen. Ook tegen kanker worden paddenstoelen met succes toegepast. In Europa wordt de paddenstoel de laatste jaren steeds bekender als; Antioxidant, Bloeddrukverlager, Ontstekingsremmer, Cholesterolverlager, Versterker van het immuunsysteem.

Belangrijk bij paddenstoelen is de herkomst en de kwalificatie 'biologisch geteeld'.

Paddenstoe­len hebben een hoog gehalte aan eiwitten, essentiële aminozuren, vezels, vitaminen en mineralen. Ze zijn rijk aan C, B1, B2, B3, B5, B7 en K en kalium, koper, ijzer, fosfor en selenium.

Reishi = Naam: De immuniteits-versterker

Shiitake = Naam: shiitake, het levens-elixer. Shiitake is rijk aan verschillende antioxidanten en vitamine D.

Murill = Naam: Agaricus blazei murill, Beta-glucanen, lang-keten poly-sachariden (essentiële suikers), zijn de krachtigste immuniteits-versterkerkende stoffen. Murill bevat ook sporen van ergosterol.

Maitake = Naam: Maitake, de koning der paddenstoelen. Maitake is aanbevolen bij overgewicht.

Cordyceps = Naam: Cordyceps

KIEMEN


Kiemgroenten groeien onder gecontroleerde omstandigheden, in het donker, uit biologisch zaad dat kiemt in gezuiverd water. De kiemen worden geoogst kort na het openen van het zaad als de plant zich begint te ontwikkelen. Op dit moment heeft de kiem alle vitaliteit en werkzame bouwstoffen in zich om uit te groeien tot een volwaardige plant. Kiemen zijn daarom rijk aan vitaminen, mineralen, proteïnen en enzymen. Kiemen zijn alkalisch en bevatten (nog) geen gluten. Sommige kiemen bevatten per gram tot 40x meer voedingswaarden dan hun volgroeide vorm. Kiemen zijn jong, hebben dunne celwanden en zijn daardoor licht verteerbaar.

In gekiemde granen zijn de zetmelen afgebroken waardoor de verhouding nutriënten hoger wordt. De hoeveelheid fytinezuur is lager. Fytinezuur belemmert een gedeelte van de vitaminen en mineralen in de opname door de darmwand.

Alfalfa kiemen = Naam: spruitgroente van de Luzerne-klaver, Voedingswaarden: rijk aan C, D, E, K, B2, B3 en Zink. Overige voedingsstoffen; Vitamine A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, F, K, U (SMM), Q10, biotine, fosfor, kalium, calcium, magnesium, koper, mangaan, kobalt, ijzer, fosfor, zink, selenium, nikkel, strontium, palladium en alle essentiële aminozuren. Gebruik in de keuken: verse alfalfa heeft witte stengels en wordt gebruikt in salades, sandwiches en als decoratie.

Broccoli kiemen = Naam: Gekiemd broccoli-zaad, Voedingswaarden: Rijk aan C, E en SGS (sulforafaan glucosinolaat). SGS is een antioxidant die van nature voorkomt in broccoli. SGS helpt het lichaam haar eigen afweersysteem te versterken en de weerstand te verhogen. Overige voedingswaarden: rijk aan enzymen en C. Gebruik in de keuken: in salades, sandwiches, als groente en als decoratie.

Mosterd kiemen = Naam: gekiemd mosterdzaad. Allergie: Redelijk zeldzaam maar wel aanwezig, voedselallergie op het eiwit albumine. Voedingswaarden: Rijk aan A, B1, B2, C, calcium en IJzer, luteïne en zeaxanthine. Gebruik in de keuken: vooral als decoratie. Peperachtige smaak.

Haver kiemen = Naam: Gekiemde haverkorrels. Voedingswaarden: Rijk aan B1 (thiamine), mangaan, fosfor en magnesium. Overige voedingswaarden: aminozuren en essentiële vetzuren. Gebruik: Rustgevend, goed voor de zenuwen

Tarwe kiemen = Naam: Gekiemde tarwekorrels. Voedingswaarden: mangaan, selenium, fosfor, magnesium. Overige voedingswaarden: aminozuren en essentiële vetzuren. Bevat fytase dat fytine afbreekt.

ZADEN


Rijst is een graanvrucht uit de grasfamilie. Toch heeft rijst veel kenmerken van zaad. Rijst wordt helaas vaak gepeld gegeten wat de voedingswaarden enorm verlaagd. Het slijpen of polijsten van rijst maakt van deze whole food een snelle witte koolhydraat. Het verschil in voedingswaarde tussen geslepen witte rijst en hele bruine rijst is factor 19!

Rijst bruin = Naam: Oryza sativa L., gemalen ongekookte hele rijst. Voedingswaarden: vezels, proteïnen. Werking: pre-biotisch effect, het is voeding voor pro-biotica.

Bruine rijst proteïnen = Naam: Oryza sative L. Proteïnen uit verschillende plantaardige bronnen leveren alle aminozuren die nodig zijn. Proteïnen uit bruine rijst worden gewonnen door enzymen de proteïnen uit de bruine rijst te laten winnen, een gepatenteerd koud natuurlijk proces. Bruine rijst proteïnen zijn vergelijkbaar met wei-proteïnen. Bruine rijst is plantaardig en geen zuivel-product. Voedingswaarden: proteïnen.

Vlaszaad/Lijnzaad = Naam: Lijnzaad is het zaad van de vlasplant. Voedingswaarden: proteïnen, vezels en plantaardige omega-3. Gebruik: o.a. als supplement voor omega-3.

MINERALEN


Raw whole superfoods bevatten van nature een breed scala aan o.a. mineralen. Als raw food 1 tot 3 maals daags het meerendeel van de maaltijd vormt is er suppletie nodig in de vorm van IJzer, Zink en Calcium. Deze suppletie is aanbevolen voor elke consument die volledig-, flex- of soms–vegetarisch eet.

Mineraal IJzer = Naam: IJzer fumaraat, ferrofumeraat. Werking: IJzerfumaraat is een vorm van ijzer die gemakkelijk wordt opgenomen door het lichaam. Calciumrijke producten zoals zuivel belemmeren de opname van ijzer. Zure producten zoals vitamine C of sinaasappelsap ondersteunen de opname ervan. IJzer is van belang bij de vorming van bloed.

Gebruik: IJzer wordt als supplement vaak voorgeschreven voor menstruerende vrouwen, bij ontstekingen of andere vormen van bloedverlies zoals bijvoorbeeld bij aambeien. Alhoewel noten en bonen ijzer bevatten zijn de beste bronnen orgaanvlees, bloem van meel, mosselen en rood vlees. Bij een plantaardig dieet, of weinig vlees, is suppletie met ijzer aanbevolen.

Mineraal Zink = Naam: Zink, zink-gluconaat. Werking: Zink speelt een belangrijke rol in de lichaamsprocessen, het onderhoudt de enzymsystemen en de cellen. Essentieel bij de synthese van eiwitten. Belangrijk voor het zuur-basen-evenwicht in het lichaam. Gebruik: Als supplement bij o.a. diabetes, prostaatklachten, menstruatie-klachten. De beste natuurlijke bronnen van zink zijn: lams-, varkens-, rund-vlees, tarwekiemen, eieren, melkproeder, groenten, vis.

ZEEGROENTEN

Nori = Naam: Purperwier, uit de groep “rode wieren”. Gebruik: Bekend van het donkere vel dat gebruikt wordt bij sushi.

Aquamin = Naam: Aquamin ™ Het merk aquamin is een bijzonder bio-actief (goed opneembaar) multi-mineralen complex. Het bevat calcium, magnesium en 72 sporen-elementen. De rode alg Lithothamnion leeft op slechts 3 plekken ter wereld o.a. Ierland en IJsland waar de warme golfstroom de koude arctische zeestromen elkaar ontmoeten. Tijdens zijn leven absorbeert de alg essentiële mineralen en sporenelementen uit het zeewater. De alg bevat calcium, magnesium en 74 andere sporenelementen zoals zink,  ijzer  en selenium . De algen eindigen hun leven op de zeebodem waar hun skeletten verkalken. De overblijfselen van de algen worden opgezogen, gewassen, gedroogd en gemalen. Een natuurlijk multi-mineraal. Werking: behoud van krachtige botten en tanden, tegen slapeloosheid, helpt het zenuwstelsel. Gebruik: In supplementen. Natuurlijke bronnen van calcium zijn melk, melkproducten, kaas, sojabonenzalm, pinda’s, walnoten, groene groenten.

GRASSEN


Grassen zoals tarwe-gras worden geperst en vers gedronken als health-shot. In steeds meer supplementen en gezonde voeding wordt grassap toegevoegd. Belangrijk bij de keuze voor een grassap in droge vorm is de productie-wijze. Grassap kan in een droogtoren worden gedroogd. Er wordt hitte gebruikt om het water te laten verdampen. De enzymatische werking van het sap, nodig om de proteïnen af te breken en op te nemen, verliest zijn kracht. Grassap dat een koud proces ondergaat zoals vriesdrogen levert een zogenaamd levend poeder op: de enzymatische blijven actief. Grassap wordt gemaakt van gekiemde granen en zaden. Als de kiem doorgroeit naar een scheut van 20 centimeter. De plant heeft op dat moment een nutritioneel maximum en het eiwit albumine is nog niet aanwezig (gluten intolerantie). Het jonge gras (10 dagen) bevat veel chlorophyl en een breed spectrum aan vitaminen (A, B, C, K), mineralen (kalium en ijzer) en belangrijke phyto-nutriënten. Rijk aan enzymen (o.a. glutathione, peroxidase en catalase die het gehalte aan superoxide dismutase verhogen).

Grassap van Kamut = Naam: Khorasan tarwe (Kamut is een merknaam die borg staat voor kwaliteit), Kamut is een zeer oude sub variëteit van tarwe. Kamut is altijd biologisch geteeld en bevat een hoog gegarandeerd gehalte aan selenium en proteïnen en is gegarandeerd vrij van pesticiden en contaminanten. Kamut is NIET genetisch gemodificeerd. Voedingswaarden: Rijk aan selenium, zink, magnesium en proteïnen. Gebruik: Kamut wordt in verschillende vormen gebruikt om harde tarwe te vervangen. De volwassen kamut heeft minder gluten en een lagere glycemische index als tarwe. Kamut wordt ook wel de “sporters-tarwe” genoemd om haar uitstekende energie. Let op: kamut grassap bevat geen gluten.

Grassap van Haver = Naam: Havergrassap. Voedingswaarden: levend chlorophyl, enzymen, beta-caroteen, vitamine B1, B2, B6, B12, C, K, foliumzuur, calcium, ijzer, proteïnen, superoxidedismutase (SOD) de sterkste anti-oxidant. Gebruik: Dagelijkse shot havergrassap voor detox en algehele weerstand.

Grassap van Tarwe = Naam: Tarwegrassap. Voedingswaarden: Bevat beta-caroteen, B1, B2, B6, B12, pantotheenzuur, foliumzuur, chlorophyl, aminozuren en enzymen. Mineralen: Kalium, calcium, ijzer, fosfor en magnesium. Gebruik: Tarwegrassap als shot krijgt veel aandacht. Het zou naast de voedingswaarden ook energie geven. Dit wordt verklaard uit de werking van chlorophyl dat zuurstof beter zou transporteren in bloed. Er is (nog) geen wetenschappelijk bewijs voor dit effect.

Grassap van Gerst = Naam: Gerstgrassap. Voedingswaarden: Gerstgrassap is nagenoeg gelijk aan tarwegrassap. Bevat beta-caroteen, B1, B2, B6, B12, pantotheenzuur, foliumzuur, chlorophyl, aminozuren en enzymen. Mineralen: Kalium, calcium, ijzer, fosfor en magnesium.

GROENTEN

Whole food, de gehele voeding is een belangrijke voorwaarde om baat te hebben van al het goede dat groenten te bieden hebben. De actieve bestanddelen uit groente hebben co-factoren (hulpstoffen) nodig om goed opgenomen te worden. De actieve bestanddelen bevinden zich in een matrix van ondersteunende stoffen. Phytonutriënten uit groenten zijn naast de enzymen, vitaminen, mineralen en vezels het belangrijkst.

Groenten moeten vers zijn en moeten biologisch geteeld zijn om waardevol en effectief te zijn. Vriesdrogen is een zeer efficiënte wijze om groenten te conserveren en actief te houden. De enzymen blijven levend en worden actief zodra er, 40 minuten voor consumptie, weer vloeistof bij de groenten wordt toegevoegd.

Artisjok = Naam: Jerusalem Artisjok, de bloemknop van een distel. Voedingswaarden: o.a. Bron van koper en foliumzuur. Bevat het antioxidant silymarin.

Agave = Naam: Agave-inuline. Voedingswaarden: Agave-inuline is een vezel van de agave-plant. De vezel heeft nauwelijks voedingswaarde maar heeft een pre-biotisch effect. De vezels zijn voeding voor pro-biotica, de goede darmbacteriën. Inuline verwijst naar een groep fructosehoudende polysachariden (fructanen). Gebruik: (September, Oktober) Als voedingsvezel, maakt vloeistof dikker en romiger.

Boerenkool = Naam: Brassica oleracea, krulkool. Voedingswaarden: vezels, zwavel, omega-3, A, C, K, antioxidanten: Luteïne en zeaxanthine. Gebruik: (November – April) Nederlandse winterkost. Wordt vaak in smoothies gebruikt. Wordt in de toekomst ook veel gebruikt in huidverzorgingsprodukten. Nederlands Superfood.

Broccoli = Naam: Brassica oleracea, verwant aan boerenkool, uit de familie: spruitjes, boerenkool en bloemkool. Voedingswaarden: vezls, C, Brocoli-kiemen helpen het lichaam in zijn eigen antioxidant-activiteit. Bron van SGS (sulforafaan glucosinolaat), de indirecte antioxidant. De glucosinolaten, sulfurofaan en indool-3-carbonyl. (ACS en AJCN). Gebruik: (Lente, zomer, begin Herfst)

Cactus Nopal = Naam: Nopal is een cactus-soort, de opuntia-cactus (prickly pear). Voedingswaarden: Mangaan, C, magnesium. Gebruik: Mexicaanse keuken als sap en groente (nopalitos), in afslank-produkten, vermindert de eetlust, verlaagt het bloedsuiker, bij katers.

Guar = Naam: guar-gom of guaran, een polysacharide (galactomannaan). Voedingswaarden: 75% voedingsvezel. Gebruik: Wordt ook gebruikt als verdikkingsmiddel (guarpit-meel)

Peen = Naam: Wortel, Daucus carota. Voedingswaarden: Rijk aan beta-caroteen (alpha, beta- en gamma-caroteen), B1, B2, C, D, F, fosfor, kalium, calcium. Gebruik: (Hele jaar) In Nederlandse keuken.

Zoete aardappel = Naam: Bataat. Geen familie van Nederlandse aardappel. Lage glycemische index. Voedingswaarden: A, C, B6, calcium, foliumzuur, vezels. Gebruik: Breekt lichaamsvet af, Surinaamse keuken in sport- en afslank-programma’s.

Rode biet = Naam: Beta vulgaris. Voedingswaarden: vitamine C, A, foliumzuur, magnesium, kalium, lipopeen, betalaïne, betaïne, antioxidanten en vezels. Gebruik: Nederlands superfood. Verbetert o.a. het uithoudingsvermogen. Goed voor de lever.

Rode kool = Naam: Brassica oleracea rubra. Voedingswaarden: A, B, C, thiocyanaat (antibiotische werking), ijzer, koper, zwavel, fosfor, magnesium, kalk, kalium. Actieve betaïnen. Gebruik: Nederlandse keuken warm en rauw. Goed voor spijsverterings-organen.

Rode klaver

Naam: Rode klaver

Voedingswaarden: Rijk aan eiwitten, vitaminen, mineralen en zeer rijk aan isoflavonen. Mineralen; calcium, magnesium, chroom, kalium. Vitaminen; B1, B3 en C.

Gebruik: De isoflavonen uit rode klaver zijn effectief in samenwerking met de andere inhoud stoffen van de plant. Worden o.a. gebruikt bij menopauze-klachten zoals opvliegers, cardiovasculaire aandoeningen en botdikte.

Peterselie = Naam: Peterselie. Voedingswaarden: Beta-caroteen, B12 en C, IJzer. Flavonoïden (luteoline) goed voor de weerstand. Gebruik: Urinedrijvend (fytotherapie), goed voor hart, bloedvaten (cholesterol) en spijsvertering. Als garnering bij veel gerechten.

Spinazie = Naam: Spinazie. Voedingswaarden: Rijk aan o.a. ijzer (ferri-vorm), A (retinol), K,  foliumzuur, kalium en magnesium, antioxidanten, bevat neoxantine, violaxantine, flavonoïden, luteïne en zeaxantine. Plantaardige omega-3. Gebruik: Nederlands superfood.

Tomaat = Naam: Tomaat, biologisch, rijp en volgroeid. Voedingswaarden: A (beta caroteen), B1, B2, B6, C, E, lycopeen, carotenoïden, polyfenolen; flavonol, quercetine en kaempferol

Gebruik: Tomaten hebben een ontzurende werking.

Klis = Naam: grote Klis, Arctium lappa. Voedingswaarden: Inuline. Gebruik: (augustus – oktober).

Witte kool = Naam: Witte kool. Voedingswaarden: B1, B2, calcium, magnesium, kalium en A en C, indolen en sulfurofanen. Gebruik: In diverse keukens spelen rode en witte kolen een rol. Als voorbeeld de Duitse en Turkse keuken.

Groene Thee = Naam: Camellia sinensis. Voedingswaarden: polyfenolen (antioxidant, antikanker, antiviraal), thee-flavonoïden ontstekingswerend, goed voor hart- en bloedvaten. Gebruik: Groene thee dagelijks te gebruiken als vervanger voor koffie/thee. Thee-flavonoïden zijn te vergelijken met de flavonoïden uit wijn (druiven) en zwarte chocola. Ontgiftend en energie-gevend bij dagelijse gebruik in combinatie met bewegen.

Yerba mate = Naam: Yerba mate, Zuid-Amerika. Voedingswaarden: 24 vitaminen en mineralen, 15 aminozuren en 11 polyfenolen. Saponinen (fytochemicaliën) die het immuunsysteem versterken. Glycosiden binden met cholesterol, zodat het niet kan worden opgenomen. Theophylline, theobromine en cafeïne. Gebruik: Als thee (mate) en als supplement. Verhoogt de weerstand, geeft energie, helpt bij afvallen.

GRANEN

Oer-granen bevatten geen gluten en zijn uitstekende bronnen van energie, complexe 'lange' koolhydraten die lang energie geven en pieken in de bloedsuikerspiegel verminderen. Granen moeten als 'whole grain' worden geconsumeerd, dus inclusief vlies, schil en kiem.

Gierst = Naam: Sorghum, Millet. Voedingswaarden: 75% koolhydraten, 20% proteïnen, 5% vet. Magnesium, silicium, seleen, antioxidanten. Gebruik: Als vervanger voor rijst, couscous.

Hennep = Naam: Cannabis semen. Voedingswaarden: Hennepzaad, rijke bron voor alle aminozuren in een licht-verteerbare vorm, en een bron die alle essentiële vetzuren (omega-3 en 6) bevat in een ideale verhouding 4:1. Rijk aan antioxidanten en mineralen. Gebruik: Gebruikt als superfood.

Hennep-proteïnen = Naam: Cannabis;. Voedingswaarden: Alle aminozuren, enzymen, vetzuren en antioxidanten zoals E en lecithine, chlorofyl. Mineralen: 20 soorten mineralen (o.a. magnesium, kalium, calcium, ijzer, mangaan, zink, koper, platina, fosfor, zwavel, borium, nikkel, germanium, tin, jodium, chroom, zilver en lithium). Het eiwit globuline voor versterking immuunsysteem. Gebruik: Als bron van proteïnen, in supplementen, shakes, chocola, smoothies en maaltijdvervangers.

Amaranth = Naam: Amaranth, zaden. Glutenvrije graansoort, verre familie van quinoa. Voedingswaarden:, rijk aan ijzer, B, E, magnesium, fosfor, kalium, calcium en zink. Vezels. Langzame koolhydraten. Gebruik: Vergelijkbaar met rijst.

Quinoa = Naam: Quinoa. Voedingswaarden: Eigenlijk is quinoa geen graansoort. Het wordt ook wel 'astronauten-graan' genoemd. Bron van eiwitten, E, B2, ijzer, koper, calcium, magnesium, mangaan, ijzer. Bevat alle aminozuren en gezonde vetten. Gebruik: Houdt het spijsverteringsstelsel gezond, geeft antioxidanten (SOD) en energie (B2).

 

FRUIT


Bessen, vruchten en fruit zijn eigenlijk stuk voor stuk superfoods. Fruit is kleurrijk door de verschillende gekleurde schillen vol fytonutriënten. Eet kleurrijk en combineer zoveel mogelijk kleuren fruit. Als fruit 'whole' wordt gegeten, dus met schil, moet het fruit goed gewassen worden. Ook biologisch fruit gekocht in winkels moet goed gewassen worden.

De gekleurde schillen van bessen zijn leveranciers van phytonutriënten (antioxidanten zoals vitaminen, flavonoiden, fenolen) die de weerstand verhogen.

Aardbeien - Rood = Naam: fragaria. Voedingswaarden: Rijk aan vitamine C. Anthocyaan en catechine. Gebruik: Als thee en als fruit. Om af te vallen en te detoxen.

Acaibes - Paars = Naam: Acai. Voedingswaarden: antioxidanten (antocyanine), vitaminen, mineralen, essentiële vetzuren: omega 3-6-9. Gebruik: supplementen en smoothies. Afslank-effect is niet aangetoond!

Acerola - Rood = Naam:Acerola, west-indische kers. Voedingswaarden: vitamine C en beta-caroteen. Gebruik: supplementen.

Ananas - Geel = Naam: Ananas comosus. Voedingswaarden: vitaminen (C) en mineralen, bromelaïne. Gebruik: fruit, (afslank)supplementen.

Appel – Rood/Groen = Naam: Malus domestica. Voedingswaarden: Vezels, vitamine C, flavonoïden in de schil (quercetine) die ontstekingsremmend werken. Gebruik: fruit.

Appelbes / Aronia = Naam: Aronia melanocarpa. Voedingswaarden: antioxidanten zoals C en anthocyanen en proanthocyanidine. Gebruik: superfood, thee, jam, wijn, muesli.

Banaan - Geel = Naam: Musa acuminata. Voedingswaarden: Vezels, energie (sucrose, fructose, glucose), kalium, fosfor, A, B6, B12, kalium, magnesium en IJzer. Gebruik: sporters-fruit

Blauwe bes / blauw bes / Bosbes - Blauw = Naam: Vaccinium angustifolium. Voedingswaarden: Antioxidanten, vitamine C. Gebruik: supplementen.

Bramen (wild) – Zwart - Paars = Naam: wilde bramen. Voedingswaarden: Antioxidanten, vitamine C, fytonutriënten (polyfenolen) met een gunstige invloed op glucose-spiegel. Gebruik: fruit, in supplementen.

Cranberry - Rood = Naam: (Grote) Veenbes. Voedingswaarden: C, E, B5, B6, K, mangaan en koper. Proanthocyanidinen. Gebruik: fruit en supplementen.

Citroen - Geel = Naam: Citrus limon. Voedingswaarden: Citroen heeft een antibacteriële en antivirale werking. Weerstandsverhogen, voorkomt verkoudheid en griep door de hoge dosis vitamine C in combinatie met phytonutriënten. Gebruik: fruit, uitwendig bij acne.

Druif - Groen = Naam: Vitis Vinifera. Voedingswaarden: vitaminen en mineralen, fytosterolen en polyfenolen. Gebruik: fruit, wijn.

Framboos - Roze = Naam: Rubus idaeus. Voedingswaarden:  C, B11, E en K, mangaan, magnesium, koper, kalium, vezels. De anti-oxidanten in de framboos zijn goed bij staar. Het polyfenol ellagzuur. Gebruik: Fruit, als smaakstof in de pharma-industrie.

Granaatappel - Rood = Naam: Punica granatum. Voedingswaarden: C, polyfenolen met antioxidant-werking, voorkomt dat cholesterol oxideert en vasthecht aan de vaatwanden. Gebruik: sap.

Gojibes - Rood = Naam: NL = Wolfsbessen, Boksdoorn. Voedingswaarden: C, B1, B2, B6, E. Beta-sisterol (ontstekingsremmend) Mineralen; zink, selenium, koper, fosfor, calcium en ijzer. Linolzuur (omega-6), 18 aminozuren. Betacaroteen. Goed voor weerstand, hersenen en algehele gezondheid. Misschien een risico voor patiënten die bloedverdunners gebruiken. Gebruik: Fruit, sap, supplementen.

Hibiscus – Rood / Rose = Naam: Hibiscus bloemen. Voedingswaarden: Goed voor cholesterol vermindert de opname van vetten, goed voor bloeddruk, rustgevend. Gebruik: Thee, in supplementen.

LoHan – Groen / Bruin = Naam: Monniks fruit, familie van de komkommer. Voedingswaarden: Vitamine C. Goed voor de keel en luchtwegen. In TCM gebruikt bij overgewicht en diabetes.

Gebruik: Thee.

Mango - Geel = Naam: Magnifera indica. Voedingswaarden: C, B6, E, A. Mineralen kalium, magnesium, calcium, ijzer, zink, koper. Goed voor de huid, concentratievermogen en geheugen (glutaminezuur). Gebruik: Fruit.

Maquibes - Paars = Naam: Aristotelia chilensis. Voedingswaarden: Fruitsoort met de meeste antioxidanten. Anthocyanine, cumarine, cyanidine, delphinidine, malvidine, petunidine, polyfenolen en triterpeen. Gebruik: Superfruit, Nieuwe trend in superfood en rawfood.

Pompoen – Oranje = Naam: Cucurbita. Voedingswaarden: Vezels, A, C, E, B1, B2, B3, B5, B11, koper, ijzer, kalium, fosfor, magnesium, zink. Fytonutriënten: (polyfenole flavonoïden) zeaxabthine, luteïne, cryptoxanthine. Het aminozuur tryptofaan. Gebruik: NL Superfruit, fruit, taart, soep.

Rode bosbes - Rood = Naam: Vossenbes, Vaccinium vitis-idaea. Voedingswaarden: Anthocyaan dat voorkomt dat bacteriën zich aan de blaaswand hechten. Oligomere Procyaniden (OPC´s) kaemferol, hyperoside. Catechinen (looistoffen). Pectine. Gebruik: Bij wildgerechten.

Rode peper – Rood / Groen = Naam: capsicum. Voedingswaarden: Capsaïcine maakt endorfinen vrij in het lichaam = pijnstillend en happy gevoel. Thermogeen effect, verhoogt de temperatuur en de verbranding. Gebruik: Diverse keukens, Peper combineren met yoghurt vermindert scherp mondgevoel, afslank-supplementen.

Sinaasappel (schil) - Oranje = Naam: Sinaasappel-schil. Voedingswaarden: Vezels en flavonoïden: tangeretine en nobiletine. Gebruik: Als smaakmaker bij gerechten.

Vlierbes (wild) - Blauw = Naam: Sambucus nigra, Vlierbessen. Voedingswaarden: Anthocyanen. Gebruik: Jam, sap, wijn, supplementen.

Zwarte framboos – Zwart-Blauw = Naam: rubus occidentalis, zwarte framboos. Voedingswaarden: C, B11, E en K, mangaan, magnesium, koper, kalium, vezels. Anthocyaninen (ook als E163). Gebruik: Fruit, supplementen.

VITAMINEN


Een plantaardig dieet kan niet alle micro-voedingsstoffen bieden die de mens nodig heeft. Suppletie voor vegetariërs, flexi-tariërs en veganisten is aanbevolen. De suppletie van vitaminen en mineralen als geïsoleerde nutriënten is minder effectief als suppletie in combinatie met andere micro-voedingsstoffen en macro-voedingsstoffen.

De toegevoegde vitaminen en mineralen mix is "organic compliant".

Vitamine A-palmitaat = Vitamine A is een vetoplosbare vitamine die met name uit dierlijke bronnen afkomstig is. Het is niet nodig om deze vitamine iedere dag te nemen; restanten worden opgeslagen in het lichaam voor toekomstig gebruik. In voedsel komt Vitamine A meestal voor als retinol palmitaat, een vetverbinding. Het lichaam zet retinol palmitaat om in drie metabolisch actieve vormen: retinol, retinal en retinoïnezuur. Omzetting in retinal en retinoïnezuur vereist zink. Vitamine A uit groente en fruit wordt minder goed opgenomen. Suppletie in de vorm van vet-oplosbare vitamine A is effectiever en efficiënter.

Vitamine C, ascorbinezuur = Vitamine C is een in water-oplosbare vitamine die ook wel bekend is onder de naam ascorbinezuur. C stimuleert de vorming van witte bloedcellen, een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Vitamine C is een antioxidant en beschermt het lichaam tegen vrije radicalen. Vitamine C speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van collageen en zorgt voor gezonde botten, tanden en bloedvaten en verbetert de opname van het mineraal ijzer uit de voeding. Stress en roken putten de voorraad vitamine C uit.

Vitamine D2 ergocalciferol = Vitamine D is belangrijk om calcium en fosfor uit de voeding op te nemen. Vitamine zorgt er ook voor dat de de-mineralisatie van de botten wordt geremd. De vorm D2 ergocalciferol heeft een plantaardige bron. Vitamine D wordt in voeding vooral gevonden in; visleverolie, sardines, haring, zalm, tonijn en zuivel. Een tekort aan zonlicht (buitenlucht) is de belangrijkste oorzaak van een vitamine D-tekort. 10 Minuten in de zon lopen is al voldoende, maar op een grauwe winterse dag is 2 uur net genoeg.

Vitamine E dl-alpha tocopherol = Vitamine E versterkt de werking van vitamin A. Alhoewel het een vetoplosbare vitamine is wordt E maar kort in het lichaam opgeslagen. Vitamine E is een sterke anti-oxidant en geeft energie. Vitamine E wordt beschadigd door hitte. Natuurlijke bronnen van E zijn; plantaardige olie, broccoli, spruiten, spinazie en eieren.

B-Vitaminen = De groep B-vitaminen zijn micronutriënten die wateroplosbaar zijn en elke dag aangevuld moeten worden uit voeding of door suppletie. De B-vitaminen werken nauw samen, zij moeten gecombineerd worden zodat zij elkaars werking kunnen versterken. Ziekte en stress 'verbruiken' veel b-vitaminen. De B-vitaminen hebben een stimulerend effect op het zenuwstelsel en het geestelijk welzijn.

Vitamine B1 Thiamine HCL = Bevordert de groei, is behulpzaam bij de spijsvertering van, vooral, koolhydraten. B1 wordt gemakkelijk vernietigd bij het koken van eten. Caffeïne, alcohol, een hoge suikerconsumptie, zwangerschap en pil-gebruik vragen om meer B1.

Vitamine B2 Riboflavine = Belangrijk voor normale groei, draagt bij aan gezonde huid, haar en nagels. Voorkomt lipkloven en scheuring in mondhoeken. Is goed voor het gezichtsvermogen en voorkomt vermoeide ogen. B2 lost op in water, het koken van eten vermindert de hoeveelheid B2. Extra B2 is nodig bij een dieet met weinig vlees en weinig zuivel, bij zwangerschap, borstvoeding en pilgebruik.

Vitamine B3 Niacinamide = B3, of niacine, heeft een gunstig effect op de spijsvertering. Goed voor de huid en de bloedsomloop. Geeft meer energie door juiste verwerking van de voeding. (De B3-vorm niacinamide heeft niet het flush-effect van niacine.) B3 lost op in water, het koken van eten vermindert de hoeveelheid B3.

Vitamine B5 Pantotheenzuur = B5 kan door darmbacteriën gemaakt worden. Het is essentieel voor het juist functioneren van de bijnieren en de omzetting van vetten en koolhydraten in energie. B5 wordt geschaadt door warmte, caffeïne, alcohol en verschillende medicijnen. B5 wordt soms geadviseerd bij tintelende handen en voeten. Het biedt een zekere bescherming bij stress.

Vitamine B6 Pyridoxine HCL = B6 wordt al na 8 uur uitgescheiden en moet door voeding of suppletie worden aangevuld. B6 speelt een rol bij de produktie van niacine (B3). Moet aanwezig zijn bij de produktie van antistoffen en rode bloedlichaampjes. B6 mag niet te lang worden bewaard. Bakken, braden, koken vernietigt deze vitamine. Een B6-tekort kan ontstaan bij proteïnen-dieeten. Voedingsvezels stimuleren darmbacteriën tot aanmaak van B6 in beperkte mate.

Vitamine B8 Biotine = B8, ook wel vitamine H genoemd, speelt een belangrijke rol bij de vet- en suikerstofwisseling en de productie van vetzuren. B8 is nodig voor de opname van vitamine C. B8 heeft co-enzym-eigenschappen die het in staat stellen koolhydraten en eiwitten om te zetten in energie. B8 schaadt onder invloed van UV-licht. Darmbacteriën kunnen B8 samenstellen, maar dit kan worden aangetast door antibiotica en andere medicijnen.

Vitamine B11 Foliumzuur = Foliumzuur is een van de weinige vitamines waarvan Nederlanders niet altijd genoeg binnenkrijgen, vooral zwangere vrouwen. Foliumzuur is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Een tekort aan foliumzuur kan zich vertalen in vermoeidheid en duizeligheid. Water, koken en zonlicht schaden deze vitamine. B11 komt voor in diepgroene bladgroenten, lever, tarwe, peulvruchten, gist, noten en broccoli.

Vitamine B12 Cyanocobalamine = B12 is nodig bij de vorming van rode bloedlichaampjes, bevordert de groei, geeft energie, vervult een rol in het metabolisme. Verbetert de concentratie en het geheugen. B12 komt vooral voor in lever, rundvlees, varkensvlees, eieren, melk en kaas. Bij een vegetarisch (plantaardig) dieet is suppletie van B12 een voorwaarde. B12 heeft calcium nodig om opgenomen te worden.

polyfenolen in juvo