Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

Intermittent fasting

Wat is intermittent fasting

Intermittent fasting (intermitterend vasten) is een eetpatroon waarbij je afwisselend periodes van eten en vasten hanteert. In tegenstelling tot traditionele diëten die zich richten op wat je eet, richt intermittent fasting zich voornamelijk op wanneer je eet. Het is meer een lifestyle als een dieët.

Er zijn verschillende populaire methoden van intermittent fasting:

De 16/8 Methode: Dit houdt in dat je gedurende 16 uur per dag vast en je dagelijkse eetperiode beperkt tot een venster van 8 uur (eat window). Bijvoorbeeld, je zou kunnen eten tussen 12:00 uur 's middags en 8:00 uur 's avonds, en vasten van 8:00 uur 's avonds tot 12:00 uur 's middags de volgende dag. Voor de meetse mensen is deze vorm het gemakkelijkst. Het voelt als "ontbijt overslaan".
Het 5:2 Dieet: Hierbij eet je normaal gedurende vijf dagen van de week en beperk je je calorie-inname op de overige twee dagen (vastendagen) tot een minimum. De vastendagen hoeven niet achter elkaar te vallen. Denk aan 500 kcal per dag.
Het Eet-Stop-Eet Dieet: Bij deze methode vast je volledig gedurende 24 uur, één of twee keer per week. Bijvoorbeeld, je zou vanaf 6:00 uur 's avonds op een dag vasten tot 6:00 uur 's avonds op de volgende dag.
Het Warrior Dieet: Dit houdt in dat je gedurende 20 uur per dag vast en je eetperiode beperkt tot een tijdsbestek van 4 uur waarin je kleine maaltijden eet.
Het is belangrijk om te benadrukken dat voordat je begint met een nieuw dieet, inclusief intermittent fasting, je het best advies inwint bij een gezondheidsprofessional, vooral als je gezondheidsproblemen hebt of zwanger bent. Of je neemt contact met ons op.

op de website van gezondmooislank.nl meer over intermittent fasten.

Intermittent fasten, onderbroken vasten of periodiek vasten bestaat al en paar jaar en wordt steeds populairder. In de zomer van 2018 is ook de effectiviteit van deze nieuwe manier van afslanken bewezen in meerdere internationale onderzoeken. En niet door de minsten! Het beste bewijs zie je in je eigen omgeving, steeds meer mensen verliezen hun overgewicht en blijven slank. Intermittent fasten (periodiek vasten) is geen dieet maar een manier van maaltijden plannen, een soort lifestyle met vel gezondheidsvoordelen, vooral afvallen!

De slank-hit van nu? Misschien wel, wij denken dat vasten een belangrijke en vooral duurzame manier is om gewicht te verliezen, om je lichaam te hervormen, om je verbranding (metabolisme) te verbeteren en om je fitter en gezonder te voelen. Een reset van je lijf en je leven.

Waarom moet je begrijpen wat intermittent fasting is?

Om succesvol af te vallen en daarna slank te blijven moet je meer weten over je spijsvertering, over de energiebronnen die je lichaam gebruikt, over een paar hormonen die veel invloed op overgewicht hebben en je moet weten wat je eet. Met die kennis kun je effectief afvallen en slank blijven. Laat intermittent fasten, net zoals bij mij, je laatste dieet zijn. Lees hier meer over hoe IF werkt. Lees hier meer waarom IF werkt.

INTERMITTENT FASTING - PERIODIEK VASTEN

Vasten is niet eten maar wel drinken, "intermittent" betekent afwisselend, dus een periode eten en een periode vasten. Die eet-periode, het eat-window, wordt ook wel "feasten" genoemd.

Sinds de zomer van 2018 weten we zeker dat als je 8 uur per dag eet en 16 uur per dag vast je gewicht verliest. Ja, zelfs als je exact hetzelfde eet als voorheen wordt de energie, de caloriën, beter verwerkt en verbrandt, waardoor er minder wordt opgeslagen. 

Als je je voeding aanpast, dus minder caloriën gebruikt, de juiste verhouding macronutriënten (vet - eitwit - koolhydraten - water - vezels) en je lifestyle beter inricht geloof jij ook dat deze aanpak leidt tot gewichtsverlies. Op onze website meer uitleg over het effect van intermittent fastig op jouw metabolisme, je gewicht en lichaamssamenstelling. Intermittent fasting helpt om af te vallen, om vet te verbranden en om je langer jong te voelen. Alleen door je eet-tijd aan te passen val je al af, als je ook je voeding optimaliseert door raw food te gebruiken en 800 tot 1200 calorieën per dag te gebruiken verbeteren de effecten en blijven de effecten langer merkbaar.

INTERMITTENT FASTING MET RAW FOOD

Raw food zoals Juvo het toepast is onbewerkt en bevat alle (98%) van de vitaminen en enzymen uit ruim 50 plantaardige ingrediënten. De groenten, granen, fruit, paddenstoelen, bessen en wieren zijn ge(vries)droogd en heel fijn gemalen. Hierdoor heeft deze vorm van raw food een super-verse kwaliteit en wordt het maximaal opgenomen, niet alleen omdat de enzymen nog leven maar ook doordat het fijnmalen het oppervlakte van elk voedseldeeltje vergroot waardoor spijsverteringssappen en enzymen effectiever worden. Maiximale opname = optimale voeding. Tijdens het afvallen komen er afvalstoffen vrij die je immuunsysteem belasten. Met goede voeding houdt je je weerstand op peil. Doordat je het lichaamseigen detox-systeem niet belast wordt met rommel krijgt dit systeem de gelegenheid goed te functioneren.

Water drinken

Tijdens intermittent fasting is voldoende water drinken belangrijk. Koffie en thee tellen mee, streef naar 1,5 liter water per dag. Hoeveel water moet je precies drinken voor je gezondheid? In deze blog alles over water drinken.

De hoeveelheid water die een persoon per dag moet drinken kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder leeftijd, geslacht, activiteitsniveau, klimaat en gezondheidstoestand. Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer 8 glazen water per dag te drinken, wat overeenkomt met ongeveer 2 liter.  Echter, sommige gezondheidsinstanties stellen dat de behoeften per persoon verschillen en dat het belangrijker is om naar je lichaam te luisteren en te drinken wanneer je dorst hebt. Andere bronnen van vocht, zoals; soep, thee, koffie en vochtrijk voedsel (groenten en fruit) dragen ook bij aan je dagelijkse vochtinname. Het is belangrijk om te benadrukken dat individuele behoeften kunnen variëren. Als je bepaalde medische aandoeningen hebt, zoals nierproblemen, hartproblemen of andere gezondheidskwesties, dan kunnen je vochtbehoeften anders zijn.

Waarom werkt intermittent fasting? Waarom werkt het? Op deze paging de antwoorden.

Hoe werkt het? Op deze pagina uitleg over de werking van vasten.

Afvallen met intemittent fasting? Kijk eerst naar de oorzaak van je overgewicht voordat je een oplossing selecteert.