Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

Veneuze obesitas

Veneuze obesitas

 TYPE 6 - OVERGEWICHT VEROORZAAKT DOOR VENEUZE INSUFFICIËNTIE


Hier vind je de NHG-standaard over bloedvaten. Deze vorm van overgewicht is moeilijk duurzaam te verhelpen met voeding, een dieet, sport of supplementen. Neem contact op met uw huisarts of fleboloog.

Onderzoek naar deze vorm; phlebitis, veneuze thrombose of pulmonaire embolie vind je hier. Het gaat om ontstekingen in de bloedvaten onder de huid en gaat gepaard met dikke benen en enkels. 

De gezwollen benen zijn het gevolg van vaatproblemen. Lees hier meer en neem contact met uw huisarts op. Het risico van trombose moet je proberen te voorkomen.

De vetophoping in billen-bovenbenen-enkels wordt ook lipoedeem genoemd, de ophoping van vet. Een dieet werkt niet of nauwelijks. Alternatieve aanpak is cryolipolyse (het bevriezen / stukmaken van de vetcellen) of lipo-suctie (operatief verwijderen van vetweefsel). Ook kan er sprake zijn van lymfoedeem, een ernstige medische aandoening.

WAT IS VENEUZE OBESITAS

Veneuze obesitas, ook bekend als lipoedeem, is een aandoening waarbij abnormale ophopingen van vetweefsel optreden, met name op de heupen, dijen, billen en soms ook de armen. Het komt vaak voor bij vrouwen en wordt gekenmerkt door een symmetrische toename van vet in de genoemde gebieden. Deze aandoening verschilt van gewone obesitas, waarbij het vetweefsel over het hele lichaam kan toenemen.

De kenmerken van veneuze obesitas kunnen zijn:

Symmetrische vetophoping: Het vet hoopt zich op in beide zijden van het lichaam, bijvoorbeeld op beide heupen of dijen.
Verminderde pijngevoeligheid: Mensen met lipoedeem kunnen minder pijn voelen bij het aanraken van hun huid in vergelijking met omliggende gebieden.
Blauwe plekken en kneuzingen: De huid kan gevoeliger zijn voor blauwe plekken en kneuzingen.
Vochtretentie: In sommige gevallen kan lipoedeem gepaard gaan met vochtretentie, waardoor de ledematen opzwellen.
Progressie met de tijd: Lipoedeem heeft de neiging om in de loop van de tijd te verergeren, zelfs als het lichaamsgewicht stabiel blijft.
De exacte oorzaak van lipoedeem is nog niet volledig begrepen, maar het lijkt een combinatie te zijn van genetische en hormonale factoren. Het komt veel vaker voor bij vrouwen en kan soms in de familie voorkomen. Hormonale veranderingen, zoals tijdens de puberteit, zwangerschap of de menopauze, kunnen de aandoening verergeren.

De tips waar je zelf mee aan de slag kunt nadat de huisarts en specialist een behandelplan hebben opgesteld zijn;

 • TIPS VOOR HET DAGELIJKS LEVEN OM VENEUZE INSUFFICIËNTIE TE VOORKOMEN 
  Probeer niet te lang te zitten of te staan
  Ga regelmatig wandelen
  Neem de trap in plaats van de lift
  Activeer de spierpomp van de benen met sporten zoals zwemmen, fietsen en stevig doorwandelen
  Versterk uw bloedvaten met oefeningen
  Wisseldouches versterken het vaatstelsel
  Drink voldoende
  Zorg voor een gezond gewicht
  Draag geen schoenen met hoge hakken
  Draag medische compressiekousen zodra u de eerste tekenen van vroege veneuze insufficiëntie opmerkt.

De tips kunt u invullen met intermittent fasting (gezond gewicht), bewegen (wandelen, zwemmen, fietsen, lopen), voldoende drinken (1,5 liter per dag), wissel-baden en een gezonde actieve lifestyle.