Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

Wat is whole food

Wat is whole food

WHOLE FOOD, HELE VOEDING

Voeding in zijn natuurlijke vorm, onbewerkt, ongeraffineerd, duurzaam geteeld, zonder enige vorm van bewerking of toevoeging. Whole food bevat geen toevoegingen zoals zout, extra koolhydraten of vet. Voorbeelden van whole food: ongepolijste rijst, bonen, fruit, groenten, noten, zaden, vlees en niet-gehomogeniseerde zuivel. Ook zijn er uit whole food geen grondstoffen onttrokken zoals water en vezels.

Met andere woorden: whole food is voeding zoals het in de vrije natuur aan de boom hangt of uit de grond komt. Voeding waar niet mee wordt gerotzooid. Whole food is eeuwen-oud, zelfs in de bijbel wordt whole food benoemd, de voeding voor mensen bestond in principe alleen uit whole food. Hele voeding, zonder bewerkingen met schil en vlies zo geheel mogelijk.

In 1946 werd in de USA de Producer Consumer Whole Food Society geïntroduceerd door boer en schrijver F. Newman Turner. Whole food werd toen gedefinieerd als: Volgroeide producten van het land, tuin of boomgaard zonder extractie, toevoegingen of veranderingen gegroeid uit zaden zonder chemische toevoegingen (laat staan genetisch veranderd zaad), geplant in vruchtbare aarde uitsluitend bemest met dierlijke of plantaardige meststoffen, zonder gebruik van pesticiden. Whole foods worden gemaakt in een goed samenwerkende keten van zaadleverancier, boer, wederverkoper en een goed geïnformeerde consument.

Van origine was whole food biologisch maar dat is geen voorwaarde meer, net zo min als biologisch hetzelfde is als whole food.

 verse appel whole food

WAAROM WORDT VOEDING BEWERKT?

Een belangrijke reden is de distributie-keten van voeding. De lange weg van boer naar consument dwingt tot conservering. De commercie bemoeit zich ook met voeding, producenten werken hard om de keuze van de consument te beïnvloeden, er zijn immers veel aanbieders. Maar ook de eisen van de consument veroorzaken 'knippen en plakken' in voeding. Graag willen wij overal op elke moment gemakkelijke toegang tot voeding die in eerste instantie lekker moet zijn en moet vullen.

De mens heeft een voorkeur voor vette voeding met veel zout en suiker, daar blijven we van eten. Elke vraag schept zijn eigen aanbod, wij willen vet-zout-suiker? Dat krijgen we! Plus alle bijkomende effecten voor onze gezondheid. Consumenten overschatten de gevolgen op korte termijn en overschatten de gevolgen op lange termijn: Nu wordt de honger en de lekkere trek gestild, de obesitas en de diabetes type 2 gaat later vast aan ons voorbij ...

Hoe meer de consument geïnformeerd wordt en leert over voeding en gezondheid, hoe slechter mensen eten. In de afgelopen 20 jaar blijkt uit de voedsel-consumptie-peilingen dat de gemiddelde Nederlander nog slechts 1/3 appel en 100 gram groente eet per dag. Gelukkig stijgt de consumptie bij de jong-volwassenen. Meisjes eten 20% meer fruit!

Whole foods zijn voedingsmiddelen die zo min mogelijk zijn bewerkt of verfijnd en in hun natuurlijke staat worden geconsumeerd. Voorbeelden van whole foods zijn onder andere:

Fruit en Groenten: Vers fruit en groenten zonder toevoegingen. Dit omvat appels, bananen, wortels, broccoli, enzovoort.
Noten en Zaden: Onbewerkte noten zoals amandelen, walnoten en zonnebloempitten, evenals zaden zoals chiazaad, lijnzaad en pompoenpitten.
Volle Granen: Granen zoals volkoren rijst, quinoa, haver en volkoren tarwe die alle delen van de graankorrel bevatten (inclusief zemelen, kiemen en endosperm).
Peulvruchten en Bonen: Onbewerkte peulvruchten zoals kikkererwten, linzen, en verschillende soorten bonen.
Mager Vlees en Vis: Onbewerkt mager vlees en vis zonder toevoegingen. Bijvoorbeeld kip, kalkoen, zalm en forel.
Zuivelproducten: Natuurlijke zuivelproducten zoals melk, yoghurt, en kaas zonder toegevoegde suikers of smaakstoffen.
Eieren: Onbewerkte eieren zonder toevoegingen.
Onbewerkte Oliën: Natuurlijke oliën zoals olijfolie, kokosolie en avocado-olie die niet zijn gehydrogeneerd of chemisch verwerkt.
Kruiden en Specerijen: Natuurlijke kruiden en specerijen zonder toegevoegde ingrediënten.

Lees meer over de voordelen van whole food. Of lees de blog op gezondmooislank over onbewerkte voeding.

wat is whole food