Whole food

Wat is whole food?

Voeding in zijn natuurlijke vorm, onbewerkt, ongeraffineerd, duurzaam geteeld, zonder enige vorm van bewerking of toevoeging. Whole food bevat geen toevoegingen zoals zout, extra koolhydraten of vet. Voorbeelden van whole food: ongepolijste rijst, bonen, fruit, groenten, noten, zaden, vlees en niet-gehomogeniseerde zuivel. Ook zijn er uit whole food geen grondstoffen onttrokken zoals water en vezels.

Met andere woorden: whole food is voeding zoals het in de vrije natuur aan de boom hangt of uit de grond komt. Voeding waar niet mee wordt gerotzooid. Whole food is eeuwen-oud, zelfs in de bijbel wordt whole food benoemd, de voeding voor mensen bestond in principe alleen uit whole food. Hele voeding, zonder bewerkingen met schil en vlies zo geheel mogelijk.

In 1946 werd in de USA de Producer Consumer Whole Food Society geïntroduceerd door boer en schrijver F. Newman Turner. Whole food werd toen gedefinieerd als: Volgroeide producten van het land, tuin of boomgaard zonder extractie, toevoegingen of veranderingen gegroeid uit zaden zonder chemische toevoegingen (laat staan genetisch veranderd zaad), geplant in vruchtbare aarde uitsluitend bemest met dierlijke of plantaardige meststoffen, zonder gebruik van pesticiden. Whole foods worden gemaakt in een goed samenwerkende keten van zaadleverancier, boer, wederverkoper en een goed geïnformeerde consument.

Van origine was whole food biologisch maar dat is geen voorwaarde meer, net zo min als biologisch hetzelfde is als whole food.

 juvo raw whole food, afbeelding whole food appel

Waarom wordt voeding bewerkt?

Een belangrijke reden is de distributie-keten van voeding. De lange weg van boer naar consument dwingt tot conservering. De commercie bemoeit zich ook met voeding, producenten werken hard om de keuze van de consument te beïnvloeden, er zijn immers veel aanbieders. Maar ook de eisen van de consument veroorzaken 'knippen en plakken' in voeding. Graag willen wij overal op elke moment gemakkelijke toegang tot voeding die in eerste instantie lekker moet zijn en moet vullen.

De mens heeft een voorkeur voor vette voeding met veel zout en suiker, daar blijven we van eten. Elke vraag schept zijn eigen aanbod, wij willen vet-zout-suiker? Dat krijgen we! Plus alle bijkomende effecten voor onze gezondheid. Consumenten overschatten de gevolgen op korte termijn en overschatten de gevolgen op lange termijn: Nu wordt de honger en de lekkere trek gestild, de obesitas en de diabetes type 2 gaat later vast aan ons voorbij ...

Hoe meer de consument geïnformeerd wordt en leert over voeding en gezondheid, hoe slechter mensen eten. In de afgelopen 20 jaar blijkt uit de voedsel-consumptie-peilingen dat de gemiddelde Nederlander nog slechts 1/3 appel en 100 gram groente eet per dag. Gelukkig stijgt de consumptie bij de jong-volwassenen. Meisjes eten 20% meer fruit!


Waarom kiezen voor whole food?

Nog beter als whole food?

Wij gebruiken cookies om op basis van je bezoek aan de verschillende pagina's en websites ons aanbod en onze content beter af te stemmen op bezoekers en om onze marketinginspanningen te meten. Meer details hier.
x
Loading...