Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

Wat is Rawfood

Wat is rawfood?

RAWFOOD

Raw food of rauwe voeding is voeding die tijdens de productie, bewerking en bereiding niet is verhit boven 42 graden Celsius. Deze bovengrens is van belang omdat bij hogere temperaturen de aanwezige enzymen in de voeding beschadigen of inactief worden. Omdat de enzymen nog leven wordt rawfood ook levende voeding genoemd. De enzymen in het gevriesdroogde Juvo 'slapen'. Zodra er vloeistof bij het droge poeder komt worden de enzymen weer actief. Daarom moet Juvo binnen 40 minuten na bereiding geconsumeerd worden.

Belangrijk: Na het oogsten begint fruit en groente te degeneren, het begint te bederven. De waarde van rawfood is vooral het vers eten van net geoogste en onbewerkte groenten en fruit. Vriesdrogen stopt het degeneratie-proces.

ENZYMEN IN RAWFOOD

Enzymen, de spijsverteringsenzymen, zijn belangrijk voor de verwerking van eiwitten (opgebouwd uit aminozuren), de koolhydraten en de vetten in het spijsverteringskanaal. In de mond en in de pancreas worden enzymen aangemaakt door het lichaam, de spijsverteringsenzymen moeten uit voeding komen.

RAWFOOD IS GEEN HYPE MAAR EEN DUURZAME TREND
Rawfood is geen afslank-rage. Honder jaar geleden kon je in Zwitserland al terecht in een rauwkost-sanatorium. In de jaren 70 werd rawfood (rauwkost) populair o.a. door A.Vogel. In de jaren 10 is rawfood o.a. weer populair geworden door diëten en recepten die teruggrijpen op de oudheid. Het uitgangspunt is dat de mens wel evolueert, maar dat de spijsvertering nog veel kenmerken heeft van de spijsvertering zoals die functioneerde in de oudheid.

RAWFOOD IN DE TOEKOMST
Rawfood is voeding zoals granen, groenten en fruit die rauw gegeten worden. Hoe meer wij weten over voeding, hoe meer mensen teruggrijpen op voeding in zijn oorspronkelijke vorm; rauw, vers en onbewerkt.

JUVO VEGAN RAW FOOD
Wat is rawfood, wat betekent whole meal, waarom is Juvo zo gezond, wat is het belang van vezels en vitaminen. Het raw food dieet, ook bekend als het rauwkostdieet of levend voedsel dieet, is een voedingsbenadering die zich richt op het consumeren van onbewerkte en ongekookte voedingsmiddelen. Het dieet is gebaseerd op het idee dat door voedsel in zijn natuurlijke, onverhitte staat te eten, je meer voedingsstoffen behoudt en profiteert van de enzymen die van nature in rauw voedsel aanwezig zijn. Juvo geeft alles wat een raw food dieet nodig heeft.

RAW FOOD DIEET

Rawfood is voeding zoals groenten, granen en fruit die rauw, met zomin mogelijk bewerkingen gegeten worden. Raw food betekent dat de voeding niet wordt verhit boven de 45 graden. Belangrijk omdat de enzymen dan actief en behouden blijven. De actieve enzymen die zorgen voor een goede vertering en opname van de eiwitten blijven behouden, raw food wordt daarom ook "levende voeding" genoemd. Belangrijk is dan wel dat het rawfood direct na het oogsten wordt gegeten of dat de rauwe voeding wordt gevriesdroogd. Rauwe voeding of onbewerkte voeding zonder toevoegingen is voeding in zijn meest pure vorm. Rawfood is niet nieuw, 100 jaar geleden kon je in Zwitserland al terecht in een rauwkost-sanatorium en in de jaren 70 was rauwkost een trend o.a. door A. Vogel. Hoe meer wij weten over voeding en de produktie van onze voeding hoe meer mensen teruggrijpen op voeding in zijn oorspronkelijke vorm: rauw, vers en onbewerkt.

NATURAL, BIOLOGISCH
Natural (Organic is Biologisch), betekent dat JUVO uitsluitend natuurlijke ingrediënten bevat die duurzaam geteeld zijn. Er is dus geen gebruik gemaakt van pesticiden of kunstmest. De granen en groenten zijn niet genetisch gemodificeerd. (non GMO) Verschillende vruchten in Juvo zijn afkomstig van wild-pluk. De Amerikaanse USDA controleert dat Juvo inderdaad duurzaam-plantaardige ingrediënten gebruikt. Raw food is niet altijd biologisch of organisch maar moet wel puur natuur zijn. Juvo garandeert dat haar maaltijdvervangers vegan en raw zijn. 

WAT IS WHOLE FOOD

 "whole food" of "hele voeding" betekent dat de hele vrucht wordt gebruikt; vruchten met schil en rijst en granen met vlies. De vitaminen en andere belangrijke voedingsstoffen bevinden zich in hun natuurlijke omgeving samen met andere stoffen (cofactoren) die zorgen voor een goede opname in het lichaam. De schil van groenten en fruit bevatten een scala aan actieve stoffen. In de schil bevinden zich de stoffen die groenten en fruit gebruiken om zich te beschermen tegen indringers en ziekten. Deze bioactieve stoffen zijn aanwezig in Juvo rawfood. meer op de pagina wat is whole food.

RAW FOOD MEAL
Meal, maaltijd, betekent dat JUVO een volledige maaltijdvervanger is. Dr. Hwang heeft JUVO zo samengesteld dat het alles bevat voor een gezonde volledige maaltijd, een volledige maaltijdshake.

GLUTENVRIJ

Juvo bevat granen, maar wel een speciale selectie namelijk granen die van nature geen gluten bevatten. De grassappen zijn gemaakt van verschillende gekiemde granen waarbij alleen het gras is uitgeperst en het sap gedroogd en waarbij de kiem (de graankorrel) vooraf is verwijderd.

RAW FOOD KIEMGROENTEN
Raw food bomvol bouwstoffen. Het eerste geheim van raw food is de kiem van het graan en de groenten. In dit groei-stadium bevat de kiem alle bouwstoffen die het nodig heeft om uit te groeien tot een volwassen plant. Het tweede geheim is "whole food" het eten van graan, rijst of fruit met de schil. Als voorbeeld; als je bruine rijst ontdoet van het vlies en het in water legt begint het te rotten. Als je dezelfde bruine rijst met vlies in water legt beginnen er rijst-plantjes te groeien. In het Chinese teken voor "witte rijst" vind je een deel terug van het Chinese woord voor afval.

CHLOROPHYL, HET BLOED VAN DE PLANT
Chlorophyl wordt ook wel "plantenbloed" genoemd omdat het overeenkomsten heeft met hemoglobine zoals in menselijk bloed. Planten richten hun groene bladeren op de zon om zo door middel van fotosynthese hun voedingsstoffen te maken zoals glucose, eiwitten en vitaminen.Chlorophyl uit planten en groenten neemt af bij het koken, daarom is het beter om groenten rauw te eten.

ENZYMEN EN SPIJSVERTERING
Enzymen spelen een belangrijke rol in alle processen van het leven; het zijn katalysatoren die reacties in het lichaam versnellen. Zonder enzymen neemt je lichaam geen voedingsmiddelen op. De enzymen knippen eiwitten stuk tot aminozuren. Enzymen produceren belangrijke stoffen en helpen schadelijke stoffen afbreken en afvoeren. Bij het ouder worden neemt de productie van eigen enzymen af. Dit kan dan leiden tot spijsverteringsklachten en tekorten van voedingsstoffen in het lichaam. Zo hebben stress en vervuiling een schadelijk effect op de spijsvertering en op de opname van essentiële nutriënten. Raw food levert zowel de enzymen als de nutriënten die u nodig heeft.

DE ROL VAN VEZELS
Voedingsvezels spelen een belangrijke rol in de spijsvertering, gewichtsbeheersing en de gezondheid. Ze houden vocht vast, geven een vol gevoel en zorgen voor een snellere doorvoer van het eten door het spijsverteringskanaal. Vezels hebben een ondersteunende rol bij het opbouwen en behouden van een gezonde darmflora (microbioom). Vezels reinigen het darmkanaal. Raw whole food bevat alle delen van groenten en fruit en is daarmee rijk aan vezels. Als bacteriën in de darm vezels afbreken ontstaat o.a. de stof acetaat. Advies is om dagelijks 30 tot 40 gram vezels binnen te krijgen. 1 Juvo maaltijd bevat al 8 gram!

WAT ZIJN PHYTONUTRIËNTEN
Groente en fruit bevatten nog meer dan vezels, vocht, vitaminen en mineralen. Phytonutriënten, dit zijn stoffen die alleen in planten worden gevonden. Zij worden vooral in de buitenste delen van groente en fruit gevonden. Daarom is het van belang om niet alleen raw food te eten maar ook te letten op "whole food", de gehele plant en het fruit met schil. Phytonutriënten beschermen de plant tegen schadelijke invloeden van buitenaf. In toenemende mate wordt onderbouwd dat deze beschermende werking ook voor mensen kan gelden. Bekende phytonutriënten zijn; caroteen uit wortels, lycopeen uit tomaten, anthocyaniden uit bessen, iso-flavonen en catechinen uit thee. Slechts 10% van de phytonutriënten is bekend en onderzocht. Phytonutriënten zijn het meest werkzaam als zij onbewerkt worden gegeten, dus "raw" en "whole".

VITAMINEN EN COFACTOREN
Vitaminen worden beschadigd tussen het bereiden van eten. In talloze studies is dit aangetoond. Raw behouden fruit en groente hun samenstelling aan vitaminen beter. Synthetische vitaminen zoals vaak gebruikt in (goedkope) voedingssupplementen zijn geïsoleerde stoffen. Vitaminen hebben co-factoren (hulpstoffen) nodig om goed opgenomen te worden in het lichaam. In hun natuurlijke matrix (omgeving) bevinden zich de cofactoren die helpen bij een goede opname in het lichaam. Vitaminen in raw whole food bevinden zich, net als verse groente en fruit, in hun matrix en worden beter opgenomen.

raw food vers gevriesdroogd