Gezond eten pyramide

De nieuwe 'gezond eten pyramide' en het nieuwe 'gezond eten bord' zijn gebaseerd op het beste beschikbare wetenschappelijke onderzoek over de relatie tussen voeding en gezondheid. De kritiek op de pyramide en symbolen van de USDA is verwerkt en de nieuwe symbolen geven consumenten solide gezonde informatie om betere keuzes te maken wat te eten.

Het MyPlate-logo is al een verbetering, het bestaat uit een circel verdeeld in 4 kleurige parten elk met de naam van een voedingsgroep. Groenten = groen, Fruit = rood en samen is dit 50% van het bord. Proteïnen = paars en granen = bruin, elk een kwart van het bord. Aan de zijkant een blauwe circel voor zuivel-producten.

Maar het schiet nog steeds te kort in het goed adviseren van de consument om het gezondste dieet te kiezen. Daarnaast ontbreekt belangrijke informatie over hele granen, de bron van proteïnen (vlees of vis) of dat bonen, noten, vis en kip gezonder zijn dan rood vlees. Gezonde vetten, belangrijk voor de gezondheid van het hart en het verlagen van het risico op diabetes zijn niet zichtbaar in het symbool. Maar zuivel heeft wel een prominente plaats gekregen ondanks dat zuivel het risico op osteoporose en chronische ziekten niet verlaagd. Misschien wel het grootste probleem is dat het symbool niets zegt over slechte voeding zoals gezoete dranken, snoep, zoute bewerkte voeding, geraffineerd graanprodukten en dergelijke. Meer over de laatste healthy eating plate.

Meer informative over de voedingspyramide leest u hier

Wij gebruiken cookies om op basis van je bezoek aan de verschillende pagina's en websites ons aanbod en onze content beter af te stemmen op bezoekers en om onze marketinginspanningen te meten. Meer details hier.
x
Loading...