Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.
Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.
TYPE 5 OVERGEWICHT ALS OORZAAK EN GEVOLG VAN HET METABOOLSYNDROOM
Een syndroom is eigenlijk een verzamelnaam voor symptomen zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak. Bij het metabool-syndroom, de voorloper van diabetes type 2 zijn 4 kenmerkende symptomen; teveel buikvet, een te hoge bloeddruk, te hoge cholesterolwaarden en een te hoog BMI (lichaamsgewichts).
In de afbeelding is een vrouw-figuur gebruikt. Maar zowel mannen als vrouwen hebben steeds vaker te maken met de combinatie; overgewicht, buikvet, te hoge bloeddruk en te hoge cholsterol-waarden. Alles over cholesterol lees in het speciale cholesterol-dossier op gezondmooislank. Meer informatie over diabetes op voeding-vertering-vitaliteit.
Het metabool-syndroom geeft ook een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, vermoeidheid, huidklachten, cravings (suiker) en meer!. Het syndroom, de pre-diabetes is onstaan vanuit een bepaalde ongezonde lifestyle en kan ook weer opgelost en voorkomen worden met een bepaalde (gezonde) lifestyle.
Het metabool syndroom is een combinatie van aandoeningen. Deze aandoeningen zijn vaak gerelateerd aan overgewicht en insulineresistentie. Hier zijn de belangrijkste componenten van het metabool syndroom:
Abdominale obesitas: Mensen met het metabool syndroom hebben vaak overtollig vet rond de buik, wat bekend staat als viscerale vetophoping. Dit type vet kan het risico op hartziekten en diabetes vergroten.
Hoge bloeddruk (hypertensie): Het metabool syndroom gaat vaak gepaard met een hoge bloeddruk. Hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten.
Verhoogde nuchtere bloedsuikerspiegel (insulineresistentie): Mensen met het metabool syndroom kunnen moeite hebben met het reguleren van hun bloedsuikerspiegel, wat kan leiden tot insulineresistentie en uiteindelijk diabetes type 2.
Afwijkende cholesterolwaarden: Dit omvat lage HDL-cholesterol (het 'goede' cholesterol), verhoogde triglyceriden en mogelijk een verhoogd niveau van LDL-cholesterol (het 'slechte' cholesterol).
Verhoogde bloedstolling en ontstekingen: Het metabool syndroom gaat vaak samen met een verhoogde neiging tot bloedstolling en een verhoogde ontstekingsreactie in het lichaam (stille of laaggradige ontstekingen).
De precieze oorzaken van het metabool syndroom zijn nog niet volledig begrepen, maar het is duidelijk dat overgewicht en insulineresistentie belangrijke bijdragers zijn. Andere factoren die kunnen bijdragen zijn genetische aanleg, inactiviteit en ongezonde voedingsgewoonten, zoals een dieet dat rijk is aan verzadigde vetten, suiker en geraffineerde koolhydraten.
TYPE 5 KENMERKT ZICH DOOR EEN BUIK ZONDER VETVORMING OP DE RUG.
Het metaboolsyndroom (de 4 symptomen) is een voorstadium van diabetes type 2. De gevoeligheid voor insuline neemt af. Diabetes type 2 kenmerkt zich doordat er voldoende insuline wordt geproduceerd maar dat het lichaam niet toestaat dat deze insuline de glucose effectief in de cel brengt. Deze vorm van diabetes wordt ook insuline-resistentie of ouderdoms-suiker genoemd. De glucose wordt minder opgenomen, blijft in de bloedbaan en wordt uiteindelijk opgeslagen als vet.
Intermittent fasting is een proces waarbij het lichaam weer gemakkelijker en sneller leert te schakelen tussen de glucose-verbranding en de vet-verbranding.
Stap 1 = het afvallen, het verbranden van opgeslagen vet.
Stap 2 = meer bewegen en sporten, blijvend gezonder eten!
Altijd aan de lijn? Nee, maar heb je eenmaal de symptomen geconstateerd dat moet je blijvend gezond eten en gezond leven (fase 2). Het is niet anders.
Afvallen door de energiebalans aan te pakken; minder brandstof consumeren als verbranden, kiezen voor gezonde brandstof die goed wordt opgenomen. Onderhoud aan de darmflora. Vezelrijk eten met een lage glycemische index zoals raw food.
In deze blog lees op welke manier insuline een rol speelt bij overgewicht.