Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

Overgewicht door Stress

overgewicht door stress

OVERGEWICHT DOOR STRESS - TYPE 2


TYPE 2 OVERGEWICHT (OBESITAS) VEROORZAAKT DOOR STRESS EN EMOTIES (EMOTIE-ETEN).
Deze vorm van overgewicht is vaak het voorstadium van type 1 (over-eten) en in combinatie met te weinig bewegen het voorstadium van type 3 (overgewicht door in-activiteit).

Stress kan een significant effect hebben op het lichaamsgewicht van een persoon. Hier zijn enkele manieren waarop stress kan bijdragen aan overgewicht:

Stress-eten: Veel mensen gebruiken voedsel als een manier om met stress om te gaan. Dit kan leiden tot overmatige inname van calorierijk voedsel, vooral voedingsmiddelen die rijk zijn aan suiker, vet en zout.
Cortisolniveaus: Stress activeert de afgifte van het hormoon cortisol in het lichaam. Wanneer de cortisolniveaus constant hoog zijn, kan dit het verlangen naar calorierijk voedsel vergroten en de opslag van buikvet bevorderen.
Gebrek aan lichaamsbeweging: In periodes van intense stress kan het moeilijker zijn om tijd en energie te vinden voor regelmatige lichaamsbeweging.
Slaapproblemen: Stress kan leiden tot slaapstoornissen, zoals slapeloosheid. Slecht slapen kan het lichaamsgewicht beïnvloeden door het metabolisme te vertragen en het honger- en verzadigingsgevoel te beïnvloeden.
Hormonale veranderingen: Chronische stress kan hormonale disbalansen veroorzaken die de stofwisseling kunnen vertragen en de opslag van vet kunnen bevorderen.
Veranderingen in eetgewoonten: Sommige mensen hebben de neiging om minder regelmatig te eten wanneer ze gestrest zijn, terwijl anderen juist geneigd zijn om vaker te eten.
Emotionele factoren: Stress kan emoties oproepen die van invloed zijn op eetgedrag. Bijvoorbeeld, sommige mensen ervaren troost in het eten van bepaalde voedingsmiddelen.
Veranderingen in darmflora: Onderzoek heeft gesuggereerd dat stress de samenstelling van de darmflora kan beïnvloeden, wat op zijn beurt het lichaamsgewicht kan beïnvloeden.

TYPE 2 KENMERKT ZICH DOOR EEN LAGE BUIK (NAVELHOOGTE) EN VET OP DE LAGE RUG.

Een lage buik onder navelhoogte heeft andere oorzaken!

Stress-reacties zijn een natuurlijk beschermings-mechanisme. Het lichaam ziet een gevaar en bereidt zich voor om te vechten, te vluchten of te "bevriezen". De stress-reactie wordt gestuurd door 3 verschillende hormonen; adrenaline, noradrenaline en cortisol. 

Adrenaline zorgt ervoor dat je hartslag stijgt en dat je bloed dikker wordt; alle spieren en organen moeten van energie voorzien worden om te vechten en bij een eventuele verwonding is dikker bloed (minder water) veiliger.

Noradrenaline versnelt de hartslag en verhoogt de bloeddruk, ook weer om het lichaam klaar te maken om fysiek in actie te komen (vechten of vluchten).

Cortisol reageert op adrenaline, het verhoogt de bloedsuikerspiegel. Cortisol zet een aantal lichaamsfuncties die niet belangrijk zijn tijdens vechten of vluchten op een laag pitje. Alle focus is op de stress-situatie, de spijsvertering wordt stilgelegd en je ontwikkeld trek en wordt scherper.

De combinatie van langdurige stress leidt tot een verminderde spijsvertering en meer trek, dus meer eten. De bloedsuikerspiegel wordt langdurig verhoogd waardoor de gevoeligheid voor insuline afneemt en meer glucose wordt opgeslagen als vet. Je eet meer, je verbrandt minder en de extra brandstof wordt opgeslagen als vet. 
Op deze manier veroorzaakt stress extra lichaamsvet dat zich vooral op buikhoogte afzet, het buikvet (viceraal vet, vet rond de organen).

Stap 1 is een logische; onderzoek, eventueel onder begeleding van een professional wat de oorzaak is van jouw stress. Welke triggers in je dagelijkse leven verstoren de hormonenbalans. Wat zijn de oorzaken ACHTER die dagelijkse triggers? Werk kan een stress-factor zijn, maar waarom veroorzaakt werk jouw stress? Onzekerheid? een trauma? of....  Het is de moeite waard om met behulp van "iemand"  of meer kennis te achterhalen wat bij de jou de oorzaak is.

Stap 2 is moeilijker, als je weet wat de oorzaak is kun je die hopelijk uit je leven verwijderen, maar dat lukt vaak niet. Een andere baan, een andere partner? Niet gemakkelijk, maar soms de enige uitweg. Het leren omgaan met stress kan door het herkennen van jouw triggers kan door ontspanning. Meditatie werkt!

ONTSPANNING DOOR INSPANNING

Meer bewegen is bij overgewicht door stress de ideale aanpak; Sporten zorgt voor een betere energiebalans, een betere reactie op insuline, een verbeterde hormoonbalans en een betere mindset. Door middel van lichaamsbeweging verhoog je de weerstand tegen stress (symptoombestrijding) waar mogelijk probeer je de oorzaak van de stress te identificeren en te verminderen.

Het overgewicht zelf is een stress-factor die je zelfbeeld en je gedrag kan beïnvloeden. Start met een gezonde lifestyle; Intermittent fasting met raw food rijk aan antioxidanten en phytonutriënten. Bij langdurige stress adviseren wij gezonde voeding zoals Juvo raw whole meal aan te vullen met multivitaminen en een goed probioticum (goedaardige bacteriën) voor de darmflora.

Bijkomende effecten van langdurige stress (type 2) zijn verhoogde cholesterol-waarden, buikvet, hoge bloeddruk en een te hoog BMI. Bij elkaar zijn dit de indicatoren voor het metabool-syndroom (pre-diabetes). Afvallen met intermittent fasting + raw food is ons advies.

In onderstaand proces zie je effecten van hormonen op voeding en overgewicht. Meer weten? neem contact met ons op.